Kan een eigenaar van grond met daarop ernstige verontreiniging, die hij niet zelf heeft veroorzaakt, een saneringsbevel krijgen?

Nee, in dit geval niet. Echter in het algemeen geldt dat Gedeputeerde Staten in geval van ernstige bodemverontreiniging niet alleen de veroorzaker maar ook de eigenaar of gebruiker van de verontreinigde grond een saneringsbevel kunnen opleggen. Dit is slechts anders indien de eigenaar of gebruiker aantoont dat hij niet betrokken is geweest bij de veroorzaking van de verontreiniging (i), op het moment van aankoop van de betreffende grond niet op de hoogte was of had kunnen zijn van de verontreiniging (ii) én gedurende de periode waarin de verontreiniging is veroorzaakt geen duurzame rechtsbetrekking (bv. huur) heeft gehad met de veroorzaker(s).
De Wbb kent een wettelijke onderzoeks- en saneringsplicht voor eigenaren van verontreinigde bedrijfsterreinen. Deze houdt in dat op een eigenaar van een bedrijfsterrein een rechtstreeks afdwingbare saneringsplicht rust indien eenmaal is vastgesteld dat ter plaatse sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging dat vanwege actuele risico’s met spoed moet worden gesaneerd. Een saneringsbevel is dan niet aan de orde, wel zijn er dan subsidiemogelijkheden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 76 vragen en antwoorden over Vastgoed: Bouwen.