Levering van een gebouw; op welk moment is sprake van eerste ingebruikneming?

Het moment van eerste ingebruikneming is een belangrijk moment. Op die datum begint immers een twee-jaarstermijn te lopen. Wordt het gebouw binnen deze twee jaar verkocht, dan is btw verschuldigd. Wordt het gebouw nà deze periode verkocht, dan geldt in beginsel een vrijstelling.
In het nieuwe vastgoedbesluit (vanaf 2014) is aangegeven dat de ingebruikname van een onroerende zaak, die uit meerdere delen bestaat, gefaseerd plaatsvindt (de zogeheten unittheorie).
Daarnaast geldt per zelfstandig in gebruik genomen deel een afzonderlijke herzieningstermijn. Bij één ondeelbare onroerende zaak vindt de eerste ingebruikname van de onroerende zaak plaats als het eerste deel van de zaak volgens de objectieve bestemming in gebruik wordt genomen (complextheorie).
Een 'normale' ingebruikneming vindt plaats zodra het gebouw naar bestemming wordt gebruikt een (kort) gebruik buiten de normale bestemming telt niet mee. Ook is op zich niet voldoende dat het gebouw ter beschikking staat. De terbeschikkingstelling van een woning in verband met leegstand en de verkoop met uitstel van levering is geen verhuur en ook geen levering, maar wel een ingebruikneming, zodat de tweejaarstermijn begint te lopen.
Als een ondernemer na een periode van verhuur het perceel koopt waar de onderneming op wordt gedreven, geldt het begin van de verhuur als de eerste ingebruikneming. Niet als eerste gebruik wordt aangemerkt een incidenteel, tijdelijk gebruik als bijvoorbeeld opslag voor bouwmaterialen. Bestaat een pand uit verscheidene zelfstandige gedeelten, dan kan het 'eerste gebruik' per gedeelte worden vastgesteld.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Vastgoed: Koop & Eigendom.