Welke varianten van de kostenmethode zijn er?

Dit zijn de residuele grondwaardemethode en de gecorrigeerde vervangingswaarde:
  • Bij de residuele grondwaardemethode wordt de eindwaarde van het onroerend goed geanalyseerd vanuit de opbrengst na (her)ontwikkeling. De opbrengsten worden verminderd met de te maken kosten en dan blijft over de residuele grondwaarde.
  • Dit houdt in dat de waarde van de grond tot stand komt door de totale bouwkosten (inclusief bijkomende kosten) in mindering te brengen op de te verwachten verkoopopbrengst.
  • Onder gecorrigeerde vervangingswaarde van de onroerende zaak wordt verstaan: 'de vervangingswaarde van de onroerende zaken, bij de bepaling waarvan rekening wordt gehouden met aard en bestemming van de zaak, alsmede de sedert de stichting van de zaak opgetreden technische en functionele veroudering, waarbij de invloed van latere wijzigingen in aanmerking wordt genomen'.
Bij de gecorrigeerde vervangingswaarde gaat het om de huidige kosten van herbouw of vervanging van een object door het moderne equivalent van het object, minus aftrek voor fysieke vormen van veroudering en optimalisering.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 29 vragen en antwoorden over Vastgoed: Taxatie.