Behoort het (her-)ontwerpen van de organisatie tot het proces van organisatieverandering?

Gebruikelijk is om het (her-)ontwerpen van de organisatie als onderdeel van een veranderingsproces en veranderingsproject te zien. Organisatieverandering is het realiseren van een vooraf vastgesteld ontwerp voor de organisatie. In veel projecten wordt het ontwerp gezien als intrinsiek onderdeel van het veranderingstraject, dit is één van de redenen waarom veel verandertrajecten fout lopen: er is dan wel besloten tot een verandering van de organisatie, maar er wordt te veel open gelaten.
In veel gepubliceerde modellen voor organisatieverandering komt het (her-)ontwerpen van de organisatie niet eens voor, er wordt dan gesproken over interventies. Interventies zijn steeds gericht op gedrag van individuen en groepen en leiden daarom nooit tot organisatieverandering.
Het (her-)ontwerpen van een organisatie kan het beste gezien worden als een noodzakelijke fase direct voorafgaand aan een organisatieverandering. Organisatieontwerp is even verschillend van organisatieverandering als het ontwerpen van een huis verschilt van het bouwen van een huis.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 214 vragen en antwoorden over Verandermanagement.