Wat is de effectiviteitformule voor organisatieverandering?

Daarmee wordt bedoeld de formule:

E = Q * A

De effectiviteit (E) van de verandering wordt in deze formule bepaald door de kwaliteit (Q) van het ontwerp van de nieuwe organisatie vermenigvuldigd met de mate van acceptatie (A) door betrokken van het te implementeren ontwerp.
Gezien de weerstand waarvan steeds sprake is bij organisatieverandering wordt dan wel gesteld dat er een balans gevonden zou moeten worden tussen acceptatie en de kwaliteit van het ontwerp, waarmee er impliciet op wordt geduid dat een ontwerp met een hoge kwaliteit minder acceptabel is omdat deze verder afstaat van de bestaande situatie en daarmee een grotere - negatieve - impact heeft op betrokkenen.
De formule is ten opzichte van de factoren die in werkelijkheid een rol spelen in de effectiviteit van veranderingen veel te simplistisch. In de praktijk wordt deze formule te vaak gebruikt als smoes om noodzakelijke veranderingen niet door te zetten en zich te beperken tot een ten opzichte van het bedrijfsbelang gecorrumpeerde verandering. De formule moet dan ook van de hand worden gewezen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 214 vragen en antwoorden over Verandermanagement.