Hoe worden bestuurlijke processen veranderd?

Bij bestuurlijke processen gaat het om strategievorming, communicatie van strategie, het stellen van doelen, communiceren van bestuurlijke kaders, het rapporteren van resultaten en hoe met de activa wordt omgegaan, het toezicht houden op hoe leidinggevenden op lager niveau met mensen omgaan etc.
De structuur van de communicatie en de formele inhoud van de communicatie moet ontworpen worden, in het licht van de strategie van de onderneming, de aard van producten en diensten en de risico’s die in het geding zijn. Dat ontwerp moet vervolgens door de directie formeel worden besloten en worden toegepast.
De stijl van hoe in vergaderingen resultaten worden besproken en welke beslissingen worden genomen op grond van rapportages, afwijkingen e.d. is steeds persoonsgebonden, in het bijzonder afhankelijk van de voorzitter van de RvB, maar deze persoonsgebondenheid mag niet zover gaan dat daardoor voor de onderneming belangrijke aspecten en risico’s niet openlijk worden besproken. De RvC dient hierop toe te zien en zonodig in te grijpen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 214 vragen en antwoorden over Verandermanagement.