Van welke factoren is de garantietermijn afhankelijk?

De Nederlandse wet houdt de wettelijke garantie vaag. Alle omstandigheden wegen telkens mee bij het bepalen van de duur van de wettelijke garantie. De verwachte levensduur van een product kan bij de ene verkoper 5 jaar zijn, terwijl dit bij de andere verkoper maar 2 jaar is.
Dit komt dan door de verwachting die de verkoper daarover heeft geschept. Heeft de verkoper het product bijvoorbeeld heel goedkoop aangeboden, dan verwacht de consument geen topkwaliteit. Heeft de verkoper gezegd dat het product als beste getest is, dan verwacht de consument dat het product een behoorlijke periode mee zal gaan, waarschijnlijk langer dan gelijksoortige producten. Of als de fabrikant heeft laten weten hoe lang een product zou moeten meegaan, dan moet u daar als verkoper ook rekening mee houden bij de garantie. Nog een omstandigheid die mee kan spelen is de aard van het product. Bij bijvoorbeeld tweedehands producten mag de consument hiervan niet net zulke hoge verwachtingen van mag hebben als van nieuwe producten. U moet echter wel vermelden als het om een tweedehands product gaat. Doet u dat niet dan mag de consument verwachten dat het een nieuw product was en dat de levensduur langer is dan bij tweedehands producten.
Zorg er voor dat er veel mogelijk informatie over en eigenschappen van een product op de website is vermeldt, zodat u aan uw informatieverplichting voldoet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 252 vragen en antwoorden over E-commerce.