Op welke wijze kan een online aankoop worden ontbonden?

De consument kan gebruik maken van zijn herroepingsrecht door het Europese modelformulier voor herroeping in te vullen en te verzenden of op een andere manier (per e-mail/procedure) aan te geven dat hij van de koop afziet. Hij moet in ieder geval gebruik kunnen maken van het modelformulier voor herroeping. Het modelformulier mag niet aangepast worden. Dit formulier mag digitaal of printbaar zijn en mag ook in de bevestigingsmail of bij de bestelling zitten. Webshops zijn verplicht om dit aan te bieden, ongeacht of ze een eigen retourprocedure hebben of wensen. Maar de consument hoeft het formulier niet te gebruiken en het is toegestaan om aan te raden de eigen retourprocedure te volgen.
Consumenten die geen gebruik maken van het modelformulier kunnen ontbinden door aan de webshop te melden dat zij van de koop afzien. De verklaring dat zij van de koop afzien kunnen zij ook bij de retourzending in het pakket toevoegen. Meldt de consument het eerst, dan heeft hij daarna nog eens 14 dagen de tijd om het product terug te zenden.
Als consumenten eerst een retour aanmelden (middels het modelformulier of andere procedure/per mail), dan moet dit per mail bevestigd worden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 252 vragen en antwoorden over E-commerce.