Welke keurmerken zijn relevant voor webshops?

Iedereen heeft in Nederland de mogelijkheid om een keurmerk te beginnen, hierdoor is er inmiddels een ruime keuze aan keurmerken beschikbaar. Er is geen overkoepelende controlerende instantie, dus ook webshop-eigenaren moeten goed opletten met welk keurmerk ze in zee gaan. Op Consuwijzer van het ministerie van Economische Zaken is informatie over de regels en toetsing te vinden.
Keurmerken kunnen zichzelf laten toetsen bij de onafhankelijke Raad voor Accreditatie om een betrouwbaarheidsscore te krijgen. De webwinkel moet zich uiteraard wel houden aan de door deze
organisaties vastgestelde voorwaarden om het keurmerk te mogen blijven voeren.
Dit zijn de bekendste keurmerken:
  • Thuiswinkel Waarborg is het keurmerk van thuiswinkel.org, waarbij inmiddels meer dan 2000 webwinkels aangesloten zijn. Alleen ondernemers die lid zijn van deze organisatie mogen dit keurmerk voeren. Deelnemers worden jaarlijks gecertificeerd op onder andere de naleving van de algemene voorwaarden die zijn vastgesteld met de Consumentenbond en naleving van wet- en regelgeving, gedragsregels, veiligheid en financiële stabiliteit.
  • Stichting Webshop Keurmerk is met meer dan 4500 aangesloten webwinkels het grootste erkende keurmerk van Nederland. De aangesloten webwinkels staan onder onafhankelijk toezicht van deze stichting die beoogt consumenten te beschermen tegen ondeugdelijke webwinkels en/of thuiswinkels. 
  • Qshops wordt inmiddels door ruim 1400 aangesloten websites gevoerd. Qshops is een onafhankelijke organisatie, opgezet om webwinkels periodiek te controleren en te certificeren. Zo hebben aangesloten webwinkels een niet goed geld terug policy.
  • Een alternatief keurmerk is Trusted Shops, een van oorsprong Duits keurmerk dat inmiddels over heel Europa is uitgerold en ruim 20.000 aangesloten leden heeft. In eerste instantie integreer je een Trusted-badge op de website waarmee de klantenbeoordeling door middel van de hoeveelheid sterren wordt getoond. Een webshop komt pas in aanmerking voor hun keurmerk als webwinkeliers aantonen dat ze een uitstekende klantenservice hebben en een veilige verkoopmogelijkheid aanbieden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 252 vragen en antwoorden over E-commerce.