Mogen betaaltoeslagen aan consumenten worden doorberekend?

Nee, webshops mogen geen betaaltoeslagen doorberekenen aan consumenten. Dit toeslagenverbod vloeit voort uit Europese regelgeving, ook wel bekend als de PSD2-richtlijn. In de richtlijn staat dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat begunstigden (de ondernemer die de betaling ontvangt) geen toeslagen meer mogen vragen voor het gebruik van enkele specifieke betaalinstrumenten. Daarbij moet het gaan om betaaltransacties met een credit- of debitkaart, tussen een ondernemer en een consument. Daarnaast moet zowel de bank van de ondernemer als de bank van de consument in de EU gevestigd zijn. Dit wordt ook wel een vier-partijen-schema genoemd (ondernemer, consument en twee banken). Voor andere betaalschema’s mogen wel toeslagen worden doorberekend. Denk bijvoorbeeld aan American Express of Diners Club, welke gebaseerd zijn op een drie-partijen-schema of een betaalvariant als Afterpay.
Is de consument en zijn bank gevestigd buiten de EU, of is de klant een zakelijke partij, dan mogen er wel toeslagen doorberekend worden aan de consument.
Elke lidstaat afzonderlijk heeft de mogelijkheid heeft om het verbod breder te trekken. Hoewel de Nederlandse wetgever hier niet voor heeft gekozen, kan dit in andere lidstaten anders zijn. Webshops die over de grens opereren moeten gaan inventariseren in welke gevallen en bij welke betaalmethoden wel of juist geen toeslagen in rekening mogen worden gebracht.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 252 vragen en antwoorden over E-commerce.