Welke afbeeldingstype kan het beste in e-mail nieuwsbrieven worden gebruikt?

Het gebruik van de juiste formaten voor afbeeldingen, animaties en video in mail is belangrijk om onscherpe afbeeldingen of te zware bestanden te voorkomen. Dit is laatste is vooral van belang omdatmeer dan de helft van de e-mails inmiddels op mobiel worden geopend. U kunt kiezen voor .jpg, .png of een .gif. Een .png en .gif zijn het meest relevant voor e-mail. Helaas wordt .gif niet door alle e-mailcliënts ondersteund. In bijvoorbeeld Outlook worden gif's en video's niet goed weergegeven. 
  • Foto - Het jpg-formaat is met name geschikt voor foto's, bijvoorbeeld van producten. Het jpg-formaat is bedoeld om dit soort afbeeldingen te comprimeren. Maar: hoe meer de afbeelding wordt gecomprimeerd, hoe meer kleurinformatie verloren gaat en des te lager de kwaliteit. Ook als dezelfde afbeelding steeds weer opnieuw als .jpg wordt opgeslagen gaat er steeds meer informatie – en dus kwaliteit – verloren;
  • Animatie - Het gif-formaat wordt gebruikt voor afbeeldingen met weinig kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een logo of een banner met enkel tekst. Net als .jpg is ook het gif-formaat bedoeld om afbeeldingen te comprimeren. De compressie wordt onder andere behaald door het aantal kleuren terug te brengen tot maximaal 256. Dit type ondersteunt ook transparantie. Maar het resultaat van een .gif afbeelding met transparantie is vaak niet optimaal;
  • Afbeeldingen met weinig kleuren of logo's/iconen op transparante achtergrond - Het png-formaat is beter bruikbaar dan een .gif. Het enige grote voordeel van het gif-formaat boven .png is dat .gif ook animatie ondersteunt. Net zoals bij het gif-formaat is ook het png-formaat het meest geschikt voor afbeeldingen met weinig kleuren. Als een afbeelding niet geanimeerd hoeft te worden is het beter te kiezen voor het png-formaat. Het png-formaat kent 2 varianten, namelijk 8-bit en 24-bit:
- Een 8-bit .png heeft de zelfde toepassing als .gif. Het voordeel van een 8-bit .png ten opzichte van een .gif is dat de .png een compressie behaalt die tot 25% hoger ligt. Om die reden heeft het 8-bit png-formaat de voorkeur boven het gif-formaat.
- Een 24-bit .png heeft wat meer kleuren beschikbaar dan de 256 van een .gif en 8-bit .png, namelijk 16,7 miljoen. En dat maakt een 24-bit .png het gewenste formaat voor bijvoorbeeld een button of een logo op een transparante achtergrond. De randen van de afbeelding worden bij een 24-bit png-formaat wel scherp weergegeven.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 252 vragen en antwoorden over E-commerce.