Wat is het verschil tussen een website en een webapplicatie (web-app)?

Dit verschil is niet scherp. Een website is - letterlijk - een plek op het internet die is te benaderen met een webbrowser. Oftewel: elke URL is een website, en dat betekent dat sommige websites tegelijkertijd webapplicaties kunnen zijn, want ook webapps zijn te benaderen door een URL in te typen in de browser. Er zijn enkele verschillen:
  1. Informeren versus interactie - Het voornaamste doel van een website is het overbrengen van informatie, terwijl het doel van een webapplicatie interactie is. Een webapplicatie kan bediend worden door de gebruiker zelf. Hij of zij heeft vaak veel meer invloed op de content die in of op de app getoond wordt. Vaak is een app gekoppeld aan een database en kan de gebruiker deze data inzien, aanpassen en zelf data toevoegen. Op een gemiddelde website is er weinig tot geen interactie. Misschien dat de gebruiker er een e-mailadres kan achterlaten of de zoekfunctie kan gebruiken, maar daar houdt het vaak wel mee op. de gebruiker is niet in staat om de inhoud aan te passen, dat doet de beheerder. Een webapp is voor de gebruiker veel dynamischer omdat deze zelf vaak content kunt toevoegen en aanpassen.
  2. Eenvoudig versus complex - Een website is relatief eenvoudig op te zetten en te beheren. Zodra er een software product nodig is die de bezoeker kan gebruiken, bijvoorbeeld door (persoonlijke) informatie in te zien, aan te passen en toe te voegen, spreken we over een webapplicatie. Dat betekent ook dat het product complexer wordt, er moet dan in de regel een database aan de app worden gekoppeld, zodat relevante data kan worden opgehaald en aangepast door de gebruiker. Voorbeeld hiervan is een bankieren-app. Deze laat persoonlijke data zien en de gebruiker zelf onder andere overboekingen doen. Om dat mogelijk te maken moeten er complexe koppelingen gemaakt worden met diverse systemen én moet de beveiliging waterdicht zijn.
  3. Open versus gesloten - Vaak zijn voor het gebruik van een webapplicatie inloggegevens nodig, een gsloten omgeving. Websites zijn daarentegen zijn vaak open en wereldwijd in principe voor iedereen met een internetverbinding bereikbaar.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 252 vragen en antwoorden over E-commerce.