Wat zijn het belangrijkste aandachtspunten voor de bouw van een website?

Allereerst: leg afspraken vast in een overeenkomst. Vervolgens:
1. Maak een uitgewerkt Functioneel Ontwerp
Het belangrijkste aspect is het functionele ontwerp van een site. Functioneel, dat wil zeggen, geredeneerd vanuit de gebruiker. Bedenk dat een mens maar weinig informatie kan bevatten en op een snel medium als internet helemaal weinig. Heeft de bezoeker 1001 klikmogelijkheden, dan maakt hij geen keuze. Of de verkeerde.
Een Functioneel Ontwerp (FO) legt de technische vereisten van een website vast. Het bevat in de regel de verschillende use cases en functionaliteiten als een formulier of portfolio. In de overeenkomst leg je vast dat de website bij oplevering moet voldoen aan de vereisten van het FO.
2. Regel overdracht van auteursrecht
Opdrachtgevers realiseren zich vaak niet dat de websitebouwer het auteursrecht houdt op de code en het design. De opdrachtgever zonder overeenkomst verwerft slechts een (impliciete) licentie voor het gebruik ervan, tenzij een overeenkomst regelt dat de bouwer de auteursrechten overdraagt. Doe dat het liefst iedere keer dat een deel van de website wordt opgeleverd. Als u dit niet regelt, moet u na oplevering in principe toestemming vragen aan de auteursrechthebbende om wijzigingen in de code en design aan te brengen, waardoor u mogelijk vastzit aan het websitebureau voor onderhoud en doorontwikkeling.
3. Formuleer een specifieke ingebrekestelling
Zorg voor een goede schriftelijke vastlegging, ook op het moment dat er meningsverschillen ontstaan. Mocht een bouwer (blijven) weigeren om afspraken na te komen, verstuur van een zogeheten ingebrekestelling. Deze moet specifiek omschrijven op welke punten van de overeenkomst en het FO de websitebouwer in gebreke blijft, en een redelijke termijn bieden om alsnog te leveren. Na het verstrijken van de termijn is de opdrachtnemer in verzuim. Dat heeft als juridisch gevolg dat de overeenkomst kan worden ontbonden en eventueel schadevergoeding kan worden gevorderd.
4. Zet de hosting op uw naam
Ga zelf het hostingcontract aan voor de website, lift niet mee op de hosting van de bouwer. En maak back-ups. Zo houdt u controle. Wees bedacht op worst case scenario's waarin een rancuneuze websitebouwer u de toegang tot de server ontzegt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 252 vragen en antwoorden over E-commerce.