Wanneer is indirecte export interessant?

Als u gaat exporteren, kunt u ervoor kiezen om alles in eigen hand te houden of gebruik te maken van tussenpersonen. Of dit aan te raden is, kan per situatie verschillen: het hangt bijvoorbeeld af van het product en vooral van de eisen die het exportland hieraan stelt. Direct leveren aan klanten lijkt in eerste instantie een stuk goedkoper, maar kan duur uitpakken omdat u in een andere cultuur snel tegen misverstanden kunt aanlopen.
Hoe minder de cultuur van het exportland overeenkomt met die van ons, des te verstandiger is het om tussenpersonen - zoals een handelsagent - in te schakelen. Een handelsagent spreekt de taal, kent de cultuur en kan lokaal veel voor je betekenen. Deze tussenpersoon heeft marktkennis en toegang tot de juiste afzetkanalen en bemiddelt en brengt u in contact met de afnemers.Een handelsagent heeft niets met de levering te maken, dat doet u als ondernemer rechtstreeks.
De financiële risico's zijn op deze manier een stuk kleiner dan wanneer u alles zelf moet zien te regelen. Nadeel is dat u iets minder verdient, de tussenpersoon moet tenslotte ook betaald worden via provisie over daadwerkelijk geplaatste orders.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 207 vragen en antwoorden over Export - Internationale handel.