Welke verzekeringen zijn relevant bij export?

Die risico's zijn onder te verdelen in:
  • Debiteurenrisico - Als u exporteert, is er altijd een kans dat uw klanten niet (op tijd) betalen. En een grote maatwerkorder brengt extra risico met zich mee, omdat u geen zekerheid heeft dat uw product uiteindelijk wordt afgenomen. Helaas is vooruitbetaling niet altijd mogelijk, maar er zijn wel andere mogelijkheden die u als exporteur meer zekerheid bieden. Denk hierbij aan een betalingsgarantie, een debiteurenverzekering of een Letter of Credit.
  • Transport - Het kan vervelende gevolgen hebben als een bestelling van goederen onderweg beschadigd raakt of te laat geleverd wordt. Maak daarom gebruik van de standaard internationale leveringscondities (incoterms) van de Kamer van Koophandel, waarin de verantwoordelijkheden van koper en verkoper vastgelegd zijn. Zo kunt u bepalen wat uw transportrisico is en hoe u dit wilt verzekeren.
  • Valuta - Bij handel buiten de EU kunt u te maken krijgen met vreemde valuta. De koersverhoudingen tussen de euro en buitenlandse valuta schommelen continu, gedurende de dag. Creëer meer zekerheid voor uw bedrijf en beheers valutarisico’s. Hiervoor zijn diverse valutarisicoproducten beschikbaar. Zo beschermt de valutatermijntransactie u als exporteur tegen ongunstige koersontwikkelingen in de toekomst: u spreekt nu een valutakoers af voor een bedrag in vreemde valuta dat u nog gaat ontvangen.
  • Produktaansprakelijkheid - Hoever reikt uw aansprakelijkheid voor de producten die u levert? In het buitenland wordt vaak anders gekeken naar productaansprakelijkheid en de hoogte van eventuele claims. Uw accountmanager staat in contact met onze International Desks, die gespecialiseerde kennis hebben over het land waarmee u zaken doet. Samen voorzien zij u van passend advies om de risico’s voor uw bedrijfssituatie goed af te dekken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 207 vragen en antwoorden over Export - Internationale handel.