Hoeveel exporteert Nederland jaarlijks aan diensten?

Van de totale uitvoer bestaat een vijfde uit diensten. De export van diensten is sinds 2007 toegenomen, ondanks een lichte daling in 2009. In 2012 groeide de waarde van de dienstenexport echter nauwelijks meer.
In 2012 groeide de omvang van de totale export met 3,3 procent. Deze kwam daardoor uit op een waarde van 525 miljard euro (incl. wederdoorvoer). Doordat de consumptie en de investeringen sinds het uitbreken van de crisis zijn teruggelopen, is het belang van de groei van de uitvoer voor de economie verder toegenomen. De toename van de export na 2009 kwam vooral op het conto van de wederuitvoer. Hieronder vallen geïmporteerde goederen die na een kleine bewerking weer worden uitgevoerd. In 2010 steeg de wederuitvoer met bijna 18 procent, daarna zette de groei in bescheidener tempo door. Door de wederuitvoer nam ook de invoer
sterk toe. In 2012 lag deze 12,0 procent boven het niveau van 2007.
Hoewel de waarde van de wederuitvoer van goederen die van de uitvoer van Nederlandse goederen evenaart, is de bijdrage ervan aan de Nederlandse economie beduidend kleiner. Eén euro wederuitvoer vertegenwoordigt een toegevoegde waarde van ongeveer 8 eurocent, terwijl één euro uitvoer van Nederlandse producten 54 eurocent bijdraagt aan ons bbp.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 207 vragen en antwoorden over Export - Internationale handel.