Wanneer wordt een EUR.1 gebruikt?

De Europese Unie heeft met een aantal landen en groepen van landenvrijhandelsakkoorden afgesloten, waarin bij wederzijds invoer van goederen mogelijk korting of vrijstelling op invoerrechten worden verleend. Voorwaarde is dat de goederen van 'preferentiële oorsprong' zijn volgens de regels in de vrijhandelsovereenkomst. Als bewijsstuk van de preferentiële oorsprong kunt u een EUR.1 of EUR-MED certificaat gebruiken. Deze documenten zijn niet verplicht, maar het gebruik ervan kan u of uw afnemer veel voordeel opleveren, vooral in landen waar de invoerrechten hoog zijn.
Een EUR.1 certificaat wordt alleen gebruikt voor goederen van preferentiële oorsprong. Om korting of vrijstelling te krijgen op invoerrechten bij invoer uit een overeenkomstland, vraagt u uw leverancier een EUR.1 certificaat bij de zending te voegen.
Een EUR.1 certificaat kan worden aangevraagd bij de Kamer van Koophandel. De KvK controleert of de door u te exporteren goederen van preferentiële oorsprong zijn. In dat geval voorziet de KvK het douane-exemplaar van een bevinding en vervolgens moet de Nederlandse Douane het originele certificaat van een visum voorzien. Dit visum kan de Douane echter alleen geven wanneer u ook (zelf of via uw douane-expediteur) een uitvoeraangifte heeft gedaan. Informeer ruim van tevoren bij de Kamer van Koophandel of uw exportzending in aanmerking komt voor een EUR.1 certificaat.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 207 vragen en antwoorden over Export - Internationale handel.