Wat is 'Oorsprong?

Bij het Certificaat van Oorsprong wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten oorsprong
  1. Geheel en al verkregen - Geheel en al verkregen betekent dat de oorsprong van een product het land is waar het product in zijn geheel vandaan komt. Denk daarbij aan dingen als hout, gewassen, of een product dat volledig uit bouwstoffen uit een bepaald gebied is samengesteld. De oorsprong is dan geheel en al verkregen: alles uit hetzelfde gebied;
  2. Laatste ingrijpende bewerking - Veel producten bestaan uit allerlei elementen die afkomstig zijn uit verschillende landen. Bijvoorbeeld: Een meubelfabriek importeert hout uit Noorwegen en maakt van dit hout in Nederland eettafels. Het oorspronkelijke product (hout uit Noorwegen) wordt verwerkt tot een nieuw product (eettafel). Nederland wordt dan het land van oorsprong omdat hier de laatste ingrijpende bewerking heeft plaatsgevonden.
Het Certificaat van Oorsprong is een niet-preferentieel oorsprongsdocument. Dat wil zeggen dat de oorsprongsnormen in het Douane Wetboek van de Unie (Europese Unie) staan (artikel 61 lid 3).  Bij preferentiële oorsprongsdocumenten is de regelgeving vastgelegd in vrijhandelsovereenkomsten van de EU met landen buiten de EU. Voorbeelden van preferentiële oorsprongsdocumenten zijn EUR.1 en EUR-MED.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 207 vragen en antwoorden over Export - Internationale handel.