Hoe zit het met de btw bij export naar particulieren?

Als u in verschillende EU-lidstaten digitale diensten (elektronische diensten, telecommunicatiediensten en radio- en televisie omroepdiensten) levert aan particulieren, moet u btw betalen in elke EU-lidstaat waar u digitale diensten levert. Dit is te voorkomen dankzij twee soorten mini One Stop Shopregelingen waarvoor u zich in een lidstaat van de EU kunt registreren:
  • een regeling voor ondernemingen waarvan de hoofdvestiging in een EU land gevestigd is (de EU-regeling);
  • een regeling voor ondernemingen waarvan de hoofdvestiging buiten de EU gevestigd is (de niet-EU- regeling).
U kunt er via deze regelingen voor zorgen dat u de btw afdraagt in slechts één lidstaat. Dat betekent dat de webshop vanaf de eerste euro omzet btw moet afdragen in het land waar de klant woont. De afdracht kunnen zij dan wel doen via de Nederlandse Belastingdienst, zodat zij geen registratie in het buitenland nodig hebben. De voorwaarden waar u aan moet voldoen om aan de regeling te kunnen deelnemen zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Er ontstaan steeds meer platforms die ondernemers de mogelijkheid bieden om hun producten te verkopen via dat platform. Op dit moment is de ondernemer verantwoordelijk voor de afdracht van BTW over de verkopen. Binnen de nieuwe EU-wetgeving wordt het platform daar onder voorwaarden verantwoordelijk voor, afhankelijk van de exacte inrichting van het platform.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 207 vragen en antwoorden over Export - Internationale handel.