Wat wordt verstaan onder switch trade?

Een bijzondere vorm van ruilhandel is de zogenaamde 'switch trade". Hierbij worden producten verhandeld in vooral Amerikaanse dollars, waarbij de dollars echter niet geleverd kunnen worden, maar via een 'clearing' worden verrekend. Tot de omwenteling in Oost-Europa aan het einde van de jaren tachtig bestonden er veel bilaterale clearings tussen Oostbloklanden en derdewereldlanden. Door de grotere stroom grondstoffen en producten van Oost-Europa naar de ontwikkelingslanden ontstond per saldo bijna een overschot aan clearingdollars in het Oostblok. Deze clearingsdollars werden dan aangeboden aan westerse exporteurs.
Door de grote politieke veranderingen in de Oostbloklanden vragen de westerse landen tegenwoordig harde westerse valuta voor hun exportactiviteiten, waardoor switch trade aan belang heeft ingeboet.
Ruilhandel vindt plaats met behulp van een relationeel netwerk van met elkaar concurrerende maar ook vaak nauw samenwerkende handelsbedrijven.
Moderne vormen van ruilhandel zijn:
  • Reciprociteitstransactie, waarin twee partijen op basis van gelijkheid een ruiltransactie afsluiten en waarbij een bepaald hoeveelheidsverschil als premie aan de handelsfirma toekomt.
  • Buy back obligations; clausules met daarin een terugkoopverplichting. De terugkoopverplichting betreft niet zozeer de gedane investeringslevering van een kapitaalgoed, maar met name de afname van producten die met behulp van die investering worden vervaardigd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 207 vragen en antwoorden over Export - Internationale handel.