Welke regels gelden er voor de tarieven van een klantenservice via een 090x-nummer?

Voor het gebruiken van klantenservice via een 090x-nummer (telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909) mag een ondernemer een tarief van maximaal 1 euro per gesprek in rekening brengen. De beller betaalt in elk geval de gebruikelijke belkosten, ook in het geval dat de ondernemer geen vast bedrag per gesprek in rekening brengt.
Soms is de ondernemer telefonisch bereikbaar via één 090x-nummer. Het nummer wordt dan gebruikt voor meerdere doelen, voor het opvragen van algemene informatie, het doen van bestellingen of voor klantenservice. Als een van de doelen klantenservice is, mag het gesprek niet meer kosten dan 1 euro per gesprek plus de gebruikelijke belkosten. Dit geldt zowel voor klanten als niet-klanten van het bedrijf.
NB. Het Europese Hof van Justitie heeft op 2 maart 2017 een belangrijke uitspraak gedaan over de kosten van klantenservice. In deze uitspraak is bepaald dat de kosten van een oproep over een gesloten overeenkomst naar een door een handelaar opengestelde servicelijn niet meer mogen bedragen dan de kosten van een oproep naar een gewoon vast geografisch of mobiel nummer. Het gaat hier om klantenservice in het kader van after-sales, denk aan garantievragen en andere aftersales services.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 271 vragen en antwoorden over Reclame Basics.