Gratis toegangiBeacon in opmars

Nieuwe gamechanger in retail


Welke winkelier wil dat nu niet: direct communiceren met een een klant die zijn winkel loopt? En gericht de klant informeren over aanbiedingen en producten, de klant door de winkel navigeren en direct betalingen mogelijk maken? Een andere optie is een bundeling in traditionele kortingapps en betaalapp. De klant hoeft niet zelf op zoek naar kortingsbonnen en acties, maar ontvangt bijvoorbeeld een pushbericht als hij zijn favoriete bioscoop binnenstapt. Elke winkel die een transmitter plaatst en een eigen app heeft, kan er gebruik van maken.

Locatiedienst
iBeacon is een nieuwe technologie ontwikkeld door Apple, die al standaard zit op ieder iOS7-apparaat. Maar ook op alle andere nieuwe smartphones is de onderliggend techniek aanwezig. iBeacon maakt gebruik van BLE: Bluetooth Low Energy, dat mobiel betalen mogelijk maakt, zelfs als het toestel geen eigen netwerkverbinding (Wi-Fi of 3G-signaal) heeft.

iBeacon is een uitbreiding op locatiediensten als Maps, Safari en diverse andere apps die informatie ontlenen aan GPS of Wi-Fi die iemands positie bepalen. Het zijn kleine zendertjes met een bereik van 50 meter die informatie verstrekken waarmee een ontvanger (lees: de bezitter van een smartphone) wat kan doen.

Toepassingsmogelijkheden
Het systeem kan een gebruiker begroeten op zijn apparaat als hij een winkel binnenloopt, klanten door de winkel begeleiden met een gepersonaliseerde lay-out, productinformatie en aanbiedingen laten zien en zonder een wachtrij (of iets in te tikken) ook te laten betalen. iBeacons wordt in zijn huidige vorm nog niet gebruikt voor mobiele betalingen, maar een recent patent van Apple brengt deze mogelijkheid wel weer een stap dichterbij. Het kan restaurants aanbevelen in de nabije omgeving. Iemand die langs een café loopt, kan bijvoorbeeld te horen krijgen dat de Beerenburg in de aanbieding is.

iBeacons worden nu gebruikt in Amerikaanse bars en coffeeshops om klanten toegang te geven tot digitale magazines. Het in Londen gevestigde Bar Kick geeft automatisch toegang tot hun literatuur zodra een klant binnenwandelt, waarna de toegang weer wordt geblokkeerd als deze vertrekt, met een aanbod voor een proefabonnement voor dat specifieke magazine.

Internet of Things
iBeacons kunnen ook worden gebruikt om slimme apparaten in huis mee aan te sturen. Deze technologie kan ook worden geïntegreerd in de volgende generatie gameconsoles en andere aangesloten apparaten. Zo verwacht ‘Know your mobile’ dat de huidige Apple TV ook ingesteld kan worden met iBeacons, wat een moeizaam installatieproces vervangt. In deze zin is deze technologie precies Internet of Things.

Proef
Het bedrijf Snakeware heeft voor de binnenstad van Sneek een app ontwikkeld, die kan communiceren met alle, nu 40, beacons in het centrum. Met iBeacons kunnen winkels allerlei klantprocessen gemakkelijker maken. Ze kunnen in-store navigatie verbeteren, zodat klanten gemakkelijker hun weg vinden naar het product dat ze zoeken. Ook kun je met beacons het gedrag van klanten analyseren: hoe zijn looppaden in de winkels, hoeveel tijd brengen ze op een bepaalde afdeling door? Verkoopmedewerkers kunnen met beacons precies zien waar een klant zich bevindt en zelfs wie de klant is, zodat hij snel de juiste informatie kan krijgen.

Ook valt te denken aan een aparte app voor één bepaalde gebruiker, bijvoorbeeld een winkelketen of een groot festival. Door de communicatie weet je waar een gebruiker zich bevindt en kun je persoonlijke en plaatsgebonden informatie verstrekken. In maart 2014 had het Groninger Museum een primeur: het was het eerste museum in Nederland dat de iBeacons-technologie gebruikte om een tentoonstelling te verrijken met audio- en videofragmenten en foto’s.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen. iBeacons zullen een massaal effect sorteren, alleen al vanwege het groeiend aantal smartphones. De installatie van een aparte app en mogelijke privacyvraagstukken zijn op dit moment nog drempels, maar bij deze technologie bepaalt de gebruiker zelf welke data worden gedeeld (opt-in).


Redactie TQL (iCulture)

Illus. (cc): jnxyz

 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.