Gratis toegangGeluid beïnvloedt productiviteit

Open kantoor en collega's debet

geluid, overlast, kantoor, productiviteit, licht, open, ontwerp
 
Geluidoverlast door collega’s staat bovenaan als factor die de meest negatieve invloed heeft op de productiviteit. Driekwart van de Nederlandse werknemers werkt in een open kantoorruimte en 61 procent geeft aan middelmatig of veel geluid te ervaren. Uit onderzoek onder 525 van No Ties in opdracht van Plantronics blijkt dat 40 procent van de werknemers een negatieve invloed op de productiviteit ondervindt door geluid van collega’s. Vooral in gebouwen die voornamelijk uit beton en glas bestaan en niet voorzien zijn van een goede geluidsisolatie, neemt de productiviteit van het personeel af.

Aparte ruimten
Vooral in gebouwen die voor een groot gedeelte bestaan uit beton en glas en die niet zijn voorzien van een goede geluidisolatie blijkt de productiviteit van het personeel af te nemen. 67 procent van de respondenten geeft aan te werken in een gebouw met een middelmatige tot slechte akoestiek.

Meer een kwart (27%) geeft aan dat werken in een minder open ruimte leidt tot betere werkprestaties. Gemis aan aparte ruimten voor verschillende soorten activiteiten (zoals die concentratie vergen, samenwerking, communicatie of dienen ter ontspanning) is voor 16% een minpunt en een slechte akoestiek in het kantoor voor 15%. Ook de locatie van de werkplekken lijkt mee te spelen bij geluidhinder. Bijna een kwart (24%) geeft aan dat zijn bureau in een lawaaiige omgeving staat, zoals naast een koffiehoek, ingang of wc.

Interacties
Als tweede factor wordt het stimuleren van interacties tussen medewerkers (39%) genoemd en als derde reden de mogelijkheid om vaak en effectief met collega’s te kunnen samenwerken (35%). Slechts 13% denkt dat het minimaliseren van lawaai in het kantoor de prioriteit was bij het ontwerpen en niet meer dan 7% denkt dat het buitensluiten van omgevingslawaai het hoofdcriterium was.

Iets meer dan de helft (56%) geeft aan zich beter te kunnen concentreren, wanneer elke vorm van afleiding afwezig zou zijn. Ook zegt 44% van de werknemers dat het de productiviteit zou verbeteren en 35% dat er minder fouten gemaakt zouden worden tijdens het werk. Ruim een kwart (26%) geeft aan in dat geval minder stress te ervaren en 19% zou minder vermoeid zijn. Om zich beter te kunnen concentreren en zich af te sluiten van afleidingen, zet 15% een headset op. Nog eens 30% gebruikt een headset om naar muziek te luisteren en om productief te zijn.

Kantoorontwerp en kostenbesparing
Bij een kwart van de werknemers speelt de locatie van de werkplekken een rol bij geluidshinder. Bijna de helft van de respondenten denkt dat het besparen van kosten de belangrijkste reden was bij het ontwerpen van de kantoorruimten waar ze werken. Dit is opmerkelijk omdat zij aangeven dat de mogelijkheid om zich te kunnen concentreren tijdens werkzaamheden de belangrijkste vereiste is voor een werkomgeving.

Andere factoren die de werkprestaties verbeteren: een kantoor met aparte ruimten voor verschillende activiteiten (33%), een eigen kamer (29%), meer thuiswerkmogelijkheden (24%), lagere geluidniveaus (21%) en betere geluidisolatie (20%).

Op nummer twee staat de aanwezigheid van natuurlijk licht, gevolgd door de beschikking hebben over ruimten om effectief met collega’s samen te werken. Bedrijven lijken bij het ontwerpen van kantoren vooral kosten te willen besparen en nemen weinig tot geen maatregelen om geluidshinder te minderen.

Ontwerpers van kantoorgebouwen houden maar zelden rekening met herrie op de werkplek. Kostenbesparingen of het uiterlijk van het gebouw krijgen prioriteit. De productiviteit en medewerkerstevredenheid lijdt eronder. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Plantronics naar de effecten van de werkomgeving op werknemers. Driekwart van de 525 respondenten werkt in een open kantoorruimte. 61% ervaart middelmatig tot veel geluid op de werkvloer.


Redactie TQL 

Illus. (cc): dma

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.