Gratis toegangAdministratieve lastendruk aanzienlijk

Kost half miljard extra per jaar

lasten, lastendruk, regeldruk, administratie, verplichtingen, kosten
 
Veel regeldruk blijft buiten beeld, maar veel bedrijven hebben last van een hoge administratieve lastendruk. Terwijl het juist verplicht is om de regeldruk in beeld te brengen. Dat schrijft het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken. Volgens Actal is de druk aanzienlijk: bij vijf onderzochte regels ging het om een onvoorziene, extra regeldruk van 500 miljoen euro per jaar.

Aanvullende verplichtingen
Met beleidsregels maakt de overheid duidelijk hoe zij in bepaalde gevallen handelt. In de praktijk leveren de beleidsregels vaak voor aanzienlijke extra regeldruk voor bedrijven en burgers. De Inspectie SZW is een van de grote producenten van deze aanvullende regelgeving. 'In Nederland worden vele wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen gemaakt,' aldus Actal. ‘'Al deze regelingen zorgen voor regeldruk voor bedrijven en burgers.' Ook rijksorganisaties stellen regels op.

Volgens Actal bevatten veel regels aanvullende verplichtingen voor bedrijven, zoals het registreren van nevenwerkzaamheden van werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat 93 organisaties van het Rijk beleidsregels hebben die zijn gericht op bedrijven. De Inspectie SZW staat op de derde plaats van instanties die met hun regels veel bedrijven raken. 

De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en de Belastingdienst zijn ieder goed voor enkele honderden beleidsregels. De Inspectie SZW en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zijn iets bescheidener met tussen de 100 en 250 beleidsregels. Bedrijven die zich niet aan de beleidsregels houden, kunnen boetes of andere sancties verwachten.

Dure gevolgen
Volgens de organisatie heeft de overheid niet altijd in kaart wat de gevolgen zijn. 'Regeldruk die de ministeries niet in beeld brengen, ook al moet dat volgens de spelregels van het kabinet zelf wel. De regeldruk waar het hier om gaat, is aanzienlijk: bij vijf regels gaat het alleen al om 500 euro miljoen per jaar aan onvoorziene, extra regeldruk. 'Dit lek in de verantwoording van regeldruk moet zo snel mogelijk worden gedicht. Beleidsregels mogen geen algemene verplichtingen bevatten. Schrap daarom beleidsregels die dat toch doen. En zorg voor toetsing van de regeldrukgevolgen van alle overige algemene regels van het Rijk', aldus Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal in een advies aan de ministers van Economische Zaken en van Veiligheid en Justitie.

Basis Inspectie Modules
Een van de voorbeelden die Actal in het onderzoeksrapport aanhaalt, zijn de Basis Inspectie Modules (BIM’s) van de Inspectie SZW. BIM’s zijn documenten met inspectievragen over een bepaald onderwerp en zijn voornamelijk bedoeld voor de inspecteurs van ISZW. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij een bedrijfsinspectie waar de naleving van de Arbeidstijdenwet wordt gecontroleerd. Daarin is de werkgever verplicht nevenwerkzaamheden van werknemers (dubbele banen) te registreren.

Absolute onzin, vindt Actal. Ten Hoopen: 'Waarom moet een werkgever de arbeidstijden van de nevenwerkzaamheden van zijn werknemers registreren? Is dat niet gewoon de verantwoordelijkheid van die werknemers zelf?' Het minder belastende alternatief voor deze verplichting is het laten vervallen van de registratie van nevenwerkzaamheden van werknemers (incl. arbeidstijden andere werkgevers).

De aanvullende verplichtingen uit de onderzochte BIM’s kosten een bedrijf gemiddeld 1130 euro per jaar aan regeldruk. 
Afwijken van beleidsregels

Actal wil dat de overheid de regeldruk tegengaat door per 'beleidsregel' voor bedrijven expliciet te maken of van de verplichting mag worden afgeweken. En als dat mag, hoe dan? 'Dit geeft niet alleen duidelijkheid aan bedrijven maar ook aan uitvoeringsorganisaties en toezichthouders en hoe zij in de praktijk omgaan met toezicht, controle en handhaving. Bovendien voorkomt dit discussies – en bijbehorende irritaties – over boete- en sanctiebeleid bij beide partijen.'


Redactie TQL 

Illus. (cc): tma

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.