Gratis toegangLoongolf in IT onvermijdelijk?

Schaarste leidt ook tot omzetdruk

IT, salaris, schaars, loongolf, arbeidsvoorwaarden, project,werkgever
 
De tekorten aan IT'ers waar al langer voor gewaarschuwd wordt, krijgen nu voor het eerst zichtbare gevolgen. Zo'n 86% van de IT'ers in loondienst merkt dat de arbeidsmarkt aantrekt. Werkgevers zullen de portemonnee moeten trekken. Want onder IT’ers neemt de onvrede over de beperkte salarisontwikkeling toe, blijkt uit de AG Connect Salary Survey. 

Marktconform
Een ruime meerderheid van de 2500 IT’ers die deelnamen aan de AG Connect Salary Survey noemt beloning – in de vorm van salaris, dertiende maande etc. – de arbeidsvoorwaarde de ze het liefst zien verbeteren, het komende jaar. Ruim een derde van de IT’ers is van mening dat hij minder dan marktconform verdient. 55% van de IT’ers overweegt weg te gaan bij zijn huidige werkgever vanwege het salaris.

IT’ers zijn ook bovengemiddeld bereid hun werkgever in te ruilen voor een andere: bijna 80% overweegt van baan te veranderen als er een interessant aanbod voorbijkomt. Slechts een klein deel hiervan (11%) is actief op zoek naar een baan. Omdat de arbeidsmarkt voor IT-professionals zo krap is hoeven veel IT’ers ook niet actief op zoek te gaan, want met name goede softwareontwikkelaars, securityspecialisten en data scientists en cloudexperts worden overspoeld met baanaanbiedingen.

In andere sectoren is dat aandeel aanzienlijk lager. In de chemie is 64% bereid te switchen als hij of zij benaderd wordt voor een interessante baan en in de techniek is dit 67%. Alleen de logistiek komt nog enigszins in de buurt bij de ICT met een score van 74%.

Dalende omzetten
Ordina maakte onlangs bekend dat de omzet in het eerste kwartaal van 2017 daalde als gevolg van het tekort aan IT-personeel. De IT-dienstverlener maakte bekend dat vacatures steeds moeilijker ingevuld kunnen worden en dat steeds meer personeel vertrekt naar concurrenten en klanten, met name in de financiële dienstverlening. Andere IT-dienstverleners zuchten onder vergelijkbare druk, bijna alle IT-bedrijven melden wel problemen bij de werving van IT-personeel.

Toch wordt er in de branche nog niet op salarisverhoging ingezet. IT’ers in dienst bij IT-bedrijven zagen hun loon gemiddeld met 3% stijgen, IT’ers bij bedrijven buiten de branche kregen er 2% bij. De salarisstijging in de oververhitte IT-markt is maar net iets meer dan de gemiddelde CAO-loonstijging in de vergelijkbare periode (+1,9%). En professionals in het onderwijs, bij de overheid en in de bouw kregen er gemiddeld meer loon bij dan de gemiddelde IT’er. Men zoekt het vooral in het verbeteren van andere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

Als aan IT-professionals wordt gevraagd wat bepalend is voor tevredenheid over hun baan dan antwoord ruim driekwart dat salaris hierbij zeer belangrijk is, 22% noemt het enigszins belangrijk en slechts 2% vindt salaris onbelangrijk. Gevraagd naar welke arbeidsvoorwaarde zij het komende jaar het liefst verbeterd zien, antwoordt een overgrote meerderheid van de ruim 2500 IT-professionals die deelnamen aan het onderzoek dat dat salarisverhoging is. Overigens worden sfeer en collegialiteit en uitdagende projecten nog net iets belangrijker gevonden. Interessante projecten, afwisseling, uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden blijven van belang om de war on talent te winnen.

Loongolf
Het is echter de vraag hoe lang de werkgevers een loongolf nog kunnen vermijden. IT’ers met de juiste competenties zijn schaars, en die schaarste wordt de komende tijd eerder groter dan kleiner.

Dat zet de werkgevers onder druk. Die zijn huiverig voor een loonstrijd, daar zijn in het verleden slechte ervaringen mee opgedaan. Bovendien staan IT-dienstverleners naar eigen zeggen nog steeds onder druk van de opdrachtgevers om hun prijzen laag te houden. Maar ook opdrachtgevers zullen weer moeten wennen aan hogere prijzen.


Redactie TQL 

Illus. (cc): mic

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.