Gratis toegangIedereen een citizen developer

Technische vaardigheden in bijna elke functie

app, IT, vaardigheden, technisch, data analyse, BPM
 
Sommige technologische vaardigheden waren ooit voorbehouden aan IT managers of -specialisten. Zij ontwikkelden slimme, technische toepassingen waar anderen niet veel van begrepen. Maar die tijd is voorbij. Nu zijn technische vaardigheden een must in vrijwel elke baan. HR-managers geven aan dat acht van de tien banen van ‘gemiddeld’ niveau tegenwoordig digitale expertise vereisen.
 
Om succesvol te zijn moeten we in staat zijn om mensen, processen, data en apparatuur met elkaar te verbinden. Je moet weten hoe je technologie inzet, zodanig dat de organisatie ervan profiteert. Maar tot nog toe zijn er te weinig mensen die dat goed kunnen. Het gaat hierbij niet alleen om banen van hoogopgeleide mensen. Ook laagopgeleiden hebben digitale vaardigheden nodig. Deze drie technische vaardigheden waren voorheen alleen van belang voor IT-specialisten, maar zijn tegenwoordig essentieel voor alle werknemers:

1. Apps ontwikkelen
Softwareprogramma’s in the cloud zijn nu zo gebruikersvriendelijk geworden, dat steeds meer mensen een 'citizen developer' kunnen worden. Dit zijn niet-IT’ers die binnen de ontwikkelomgeving van hun eigen bedrijf businessapps ontwikkelen voor gebruik door anderen. Programmeertaal beheersen is niet meer nodig.

Gartner voorspelde al jaren geleden dat citizen development een grote vlucht gaat nemen. IT-afdelingen kunnen vaak de vraag niet aan, en nog los daarvan: een citizen developer met inhoudelijk begrip van de business-eisen zet een app neer die misschien nog beter tegemoetkomt aan de specifieke behoeften van zijn afdeling.

2. Data science
Datawetenschappers horen tot de meest gevraagde professionals. Veel organisaties hebben vacatures waarin data-analytics een rol speelt, bij steeds meer functies speelt de beheersing van technieken waarmee patronen en inzichten uit gedragsmatige data kunnen worden afgeleid een rol. Een voorbeeld is een HR data-analyticus die de enorme hoeveelheden data gebruikt om antwoorden te vinden op vragen als: Welke training levert de hoogste productiviteitstoename op? Hoe moeten managers medewerkers selecteren voor belangrijke projecten?

3. Expertise in procesmanagement
Business Process Management (BPM) klinkt misschien niet als een technische vaardigheid – maar dat is het wel. Met BPM wil de organisatie de bedrijfsprocessen systematisch verbeteren, innoveren en automatiseren. Er is een heel nieuwe industrie rondom BPM ontstaan. Eerder ging het vooral om het reduceren van menselijke fouten, miscommunicatie en verspilling, maar in de laatste tien jaar zijn de meeste organisaties veel meer en allerlei soorten software gaan gebruiken om de processen te managen en te optimaliseren.

De bedrijfsprocessen zijn de IT-afdeling hierdoor ontgroeid. Veel oplossingen zijn technologisch, en daarmee ook de vaardigheden die je in huis moet hebben om ze te managen.


Redactie TQL 

Illus. (cc): m_s

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.