Gratis toegangGoede werkplek belangrijker dan goede lunch

Flexkantoor geen panacee

werksfeer, werklek, inrichting, faciliteiten, flexibel, werken, collega
 
Voor de helft van de Nederlandse werknemers is de inrichting van de werkplek het meest belangrijk om de werkdruk te verlagen. Dit geldt vooral voor mensen die geen fysiek belastend werk hebben. Gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant en ontspanningsmogelijkheden vindt men minder belangrijk. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer.

Volgens 55% van de ondervraagden spelen zaken als licht, goede klimaatbeheersing en planten op de werkplek een cruciale rol om de lichamelijke en mentale werkdruk te verminderen. Van de faciliteiten die een werkgever kan bieden, geeft 53% van de werknemers aan flexibele werktijden en vakantiedagen het belangrijkst te vinden. Werknemers met een fysiek belastende baan (42%) vinden dit echter minder belangrijk dan werknemers met een niet fysiek belastende baan (56%). Gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant staat op de laatste plaats: slechts twaalf procent van de werknemers beschouwt dit als belangrijke faciliteit op het werk.
 
Verlanglijst
Als het gaat om lichamelijke en mentale werkdruk, wil 41% graag de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Bewegen in de tijd van de baas heeft geen hoge prioriteit. Slechts acht procent vindt sporten tijdens werktijd een belangrijke zaak. De werknemer die op een werkdag het langst stil zit, verlangt vooral naar een ergonomische werkplek (44%), terwijl werknemers die belastend werk doen veel waarde hechten aan goede en duidelijke veiligheidsvoorschriften (40%). 
 
Belangrijkste faciliteiten
De top vijf van meeste belangrijke faciliteiten volgens de werknemers:
  1. Flexibele werktijden en vakantiedagen
  2. Inrichting werkplek (licht, open, goede klimaatbeheersing, planten)
  3. Beschikking over moderne hulpmiddelen die mijn werk makkelijker en veiliger maken
  4. Vrijheid samenstelling van het eigen arbeidsvoorwaardenpakket
  5. Regelmatige feedback over mijn functioneren
Werksfeer
De sfeer op het werk wordt volgens werknemers het meest bepaald door open communicatie met collega’s en leidinggevenden (70%). Voornamelijk vrouwen stellen zich graag open op tegenover collega’s (75%). Werknemers vinden het daarbij wel belangrijk om formeel te blijven. Volgens de ondervraagden spelen informele activiteiten op het werk een minder grote rol bij de bevordering van de werksfeer: een op de vijf werknemers vindt dat bedrijfsborrels en feestjes een cruciale bijdrage leveren aan de stemming op de werkvloer. Duidelijk is dat jongere medewerkers (32%) dit hogere prioriteit geven dan oudere medewerkers (vijftien procent).

Inrichting geen panacee
Bedrijven die hun kantoor zo inrichten dat voor elke taak een passende, flexibele werkplek beschikbaar is, kunnen er niet vanuit gaan dat hun werknemers daardoor beter gaan presteren, geestelijk gezonder worden, of meer bevlogen worden in hun werk. Dat ontdekte promovenda Christina Wessels van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Open ruimtes zijn dan wel bevorderlijk voor de communicatie en de uitwisseling van ideeën, mensen raken er ook snel afgeleid en kunnen zich moeilijker concentreren op hun werk. En dat zorgt weer voor gestresste werknemers die minder goed presteren, blijkt uit eerdere studies.

Uit de vergelijkende studie van Wessels bleek dat het invoeren van de nieuwe werkplekken geen invloed - positief, noch negatief - had gehad op de geestelijke gezondheid, bevlogenheid in het werk of productiviteit van werknemers. Medewerkers die in de nieuwe situatie waren gaan werken probeerden 'oude' situatie van vaste werkplekken na te bootsen. Rekening houden met de sociale kantoorbeleving van werknemers en ze vooral betrekken bij de herinrichting, dat lijkt het beste advies voor bedrijven die een dergelijke ingreep tot een succes willen maken.


Redactie TQL 

Illus. (cc): k2

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.