Gratis toegang'Nederlandse werknemers dik tevreden'

No. 1 op internationale no-stresslijst

werknemer, stress, tevreden, productief, inspraak, werksfeer, prive,
 
Nederlanders blijken weinig gestresst over werkzaken. Nederlandse werknemers geven hun werkleven een 55,9 op een schaal van 100. Op de tweede plek komt Australië met 52,4 en het Verenigd Koninkrijk volgt met een score van 52. Onderliggende redenen voor ons relatief lage stressniveau zijn: we kunnen onszelf zijn op kantoor (95%), we zijn tevreden over onze werk- en privébalans (66%) en we hebben veel inspraak in ons werk (68%). Vooral het laatste argument is een belangrijke pijler voor gelukkige werknemers, zo blijkt uit onderzoek van Robert Half.

Tevreden
Onze oosterburen doen het juist beter op het gebied van tevredenheid in het werk: werknemers in Duitsland zijn namelijk het gelukkigst. Ze scoren een rapportcijfer van 7,1. Nederland staat op nummer twee, met een stevige 6,9. De top vijf wordt compleet door het Verenigd Koninkrijk (cijfer 6,7) België (6,5) en Frankrijk (6,3). Het gelukkigst en relaxed zijn mensen in de sector marketing, met de functie senior executive en in de leeftijdscategorie 18-24 jaar.

De top vijf wordt afgemaakt door het Verenigd Koninkrijk (cijfer 6,7) België (6,5) en Frankrijk (6,3). Hoe hoger de score, hoe minder stress medewerkers ervaren. De absolute topscore viel in de sector marketing, met de functie senior executive en in de leeftijdscategorie 18-24 jaar.

Argumenten
Als we kijken naar de argumenten voor een fijne werksfeer en weinig stress, geven Nederlanders aan dat een gevoel van voltooiing (1), met respect en eerlijk behandeld worden (2) en vrijheid krijgen (3) het belangrijkst zijn. Maak je onderscheid tussen man en vrouw, dan zie je kleine verschillen. Mannen vinden respect en eerlijkheid net iets belangrijker dan vrouwen, waar het op nummer 2 staat. Vrouwen vinden het daarnaast ook belangrijk om zich gewaardeerd te voelen, bij mannen staat dit niet in de top-3 argumenten.

Opvallend is dat oudere werknemers, vanaf 55 jaar, het ook belangrijk vinden om trots te zijn op hun organisatie. Voltooiing is hun belangrijkste argument, waar jongere mensen meer waarde hechten aan respect en eerlijkheid. 

Managers ervaren minste stress
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat mensen in leidinggevende functies ook het minste stress ervaren, iets wat vaak tegengesproken wordt door andere onderzoeken. Senior executives en managers ervaren tegelijkertijd het minste stress en voelen een grote baantevredenheid. Medewerkers met een lagere functie ervaren ook meer stress en minder tevredenheid of passie voor het werk. Bekend feit is dat hoe gelukkiger werknemers zijn, hoe groter hun betrokkenheid is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat ook de productiviteit ten goede komt.

In totaal werden er ruim 23.000 werknemers ondervraagd voor het onderzoek, verdeeld over Nederland, België, Duitsland, het VK, de VS, Australië, Canada en Frankrijk. De diversiteit van deelnemers liep erg uit elkaar: jong/ oud, ervaring en sector waarin ze werkzaam zijn. Kanttekening is dat niet alle sectoren zijn meegenomen in het onderzoek.

Resultaten


Redactie TQL

Illus. (cc): sbj

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.