Gratis toegangSchuldpositie kleine bedrijven kan beter

Mogelijkheden inlopen achterstand

schuld, vermogen, ratio, lening, eigen, vreemd, overname, acquisitie
 
De schuldpositie bij Nederlandse bedrijven is gunstig ten opzichte van andere landen. Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau blijkt dat de schulden in absolute zin toe- en in relatieve zin afnemen. Bij kleine bedrijven is dit voordeel echter veel minder groot. Volgens Joop de Vries, docent bij NIVE Opleidingen, ondernemen kleine bedrijven te weinig om hun schuldpositie te verbeteren. Terwijl de mogelijkheden er zeker zijn.

Optimisme
Een toename van het schuldenniveau in absolute zin betekent dat het goed gaat in het Nederlandse bedrijfsleven, legt De Vries uit. 'Bedrijven investeren meer op het gebied van uitbreiding, acquisitie en overname. Dit impliceert enerzijds ondernemersoptimisme en anderzijds economische groei en een toename van de lopende rekening van de betalingsbalans.' Een belangrijke factor stimulans daarbij is de lage rentestand die de schuldendienst (jaarlijkse aflossing en rentebetalingen) op korte termijn beheersbaar houdt.

Daarnaast neemt het aandeel van het eigen vermogen sterker toe dan het kostendragend vreemd vermogen. Dat betekent dat aandeelhouders in algemene zin bereid zijn tot grotere winstinhoudingen en dat er succesvollere emissies zijn die de positie van het eigen vermogen ten opzichte van het vreemd vermogen versterken. Hierdoor verbeteren belangrijke ratio’s zoals de financiële hefboom (debt/equity ratio), de solvabiliteitsratio en de Debt Service Coverage Ratio (DSCR).

Mogelijkheden 
Voor kleinere bedrijven steekt de omvang van het aangewende kostendragend, vreemd vermogen ongunstig af tegen die van de grote corporates en multinationals. Volgens De Vries maken kleine bedrijven onvoldoende gebruik van de mogelijkheden achterstanden te compenseren en daarmee hun bancaire schuldenpositie te verbeteren.

'Deze mogelijkheden liggen bijvoorbeeld bij de alternatieve, niet-bancaire  financiering', aldus De Vries. '‘Te denken valt aan crowdfunding, Qredits, kredietunies en niet-bancaire onderhandse leningen. Andere mogelijkheden zijn desinvestering van losse activa,  intensieve of geïnduceerde financiering, en reverse factoring. Daarnaast zijn ook financiële participatie, private equity-financiering en gebruikmaking van NPEX-middelen om de bancaire schuldenlast te verlagen.'


Redactie TQL (CM)

Illus. (cc): tread

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.