Gratis toegangGeen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Plannen kabinet Rutte-III voor zzp'ers

zzp, minimumloon, dba, opdrachtgever, belasting,
 
Het komende kabinet heeftl bekendgemaakt hoe de regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zullen worden aangepast. De 'nieuwe' regels om schijnzelfstandigheid tegen te gaan zijn tot op heden niet in werking getreden omdat zij alleen tot meer onzekerheid leiden bij zzp’ers en hun opdrachtgevers. 

Het nieuwe kabinet gaat een aantal van de voorgestelde alternatieven, zoals toetsen aan een minimum uurloon, doorvoeren:

Minimum uurloon
Een opdrachtnemer/zzp’er moet minimaal een uurloon tussen de 15 en 18 euro ontvangen om niet in dienstbetrekking te zijn bij de opdrachtgever.

Deze maatregel lijkt op het voorgestelde ‘rechtsvermoeden van dienstbetrekking‘, maar daarvoor werd er ook naar de tijdsduur van de opdracht gekeken. Ook mocht de zzp’er geen onderdeel gaan uitmaken van het bedrijf van de opdrachtgever.

Opdrachtgeversverklaring
Hierbij komt de webmodule van de ‘Beschikking geen loonheffingen’ (BGL), de nooit ingevoerde voorloper van de Wet DBA, terug. Voor de zogenoemde OSA (Oordeel over de status van een arbeidsrelatie) moet echter de opdrachtgever, en niet de opdrachtnemer, online vragen beantwoorden om zekerheid te krijgen over de arbeidsrelatie.

De OSA zou de meeste modelovereenkomsten overbodig maken. Het laten beoordelen van overeenkomsten door de Belastingdienst blijft echter mogelijk.

Verduidelijking begrip gezagsverhouding
Er wordt toegelicht wanneer er nu precies sprake is van een gezagsverhouding, zodat de opdrachtnemer/zzp’er en de opdrachtgever weten waar zij aan toe zijn.

Gelijk brutoloon
Bedrijven moeten werknemers en opdrachtnemers (zzp’ers) die hetzelfde werk doen, ook hetzelfde gaan belonen. Een zzp’er moet hetzelfde brutoloon krijgen als er voor een werknemer wordt betaald.

Arbeidsongeschiktheid
Er was in bepaalde voorstellen opgenomen dat de zelfstandigen zich verplicht zouden moeten verzekeren voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Een dergelijke verplichting gaat er blijkbaar niet komen. Het kabinet gaat er wel bij verzekeraars op aandringen dat er een goedkope verzekeringsmogelijkheid komt voor zzp’ers.

Controle
In het eerste jaar na de invoering van de aanpassingen zal de Belastingdienst niet meteen boetes opleggen, maar de opdrachtnemer en opdrachtgever vooral voorlichten.


Redactie TQL 

Illus. (cc): 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.