Gratis toegangOok banengroei in 2018

Een derde moeilijk vervulbaar

vacatures, banen, groei, beroep, sector

UWV maakte, op basis van eigen onderzoek onder tweeduizend bedrijven bekend dat het aantal vacatures dit jaar door de een miljoen heen schiet. Een derde daarvan is volgens de uitkeringsinstantie moeilijk vervulbaar. De laatste keer dat er zoveel vacatures waren, was voor de economische crisis, van 2006 tot 2008. Volgens het UWV stijgt het aantal banen in alle sectoren, met uitzondering van de financiële dienstverlening. Daar verdwijnen van 2016 tot en met 2018 circa 21.000 banen.

Voor het eerst sinds 2008 passeert het aantal vacatures dit jaar weer de 1 miljoen. Dat is een groei van 16 procent ten opzichte van 2016, meldt het UWV. Ruim een derde van de vacatures blijkt lastig te vervullen. Vooral in de bouw en ict komen werkgevers moeilijk aan gekwalificeerd personeel. Dat komt vooral door het ontbreken van de juiste opleiding, ervaring of vakkennis. In de ict-branche zeggen werkgevers dat voor ruim de helft van de banen het moeilijk is om geschikt personeel te vinden. Voor de bouw is dat zelfs 60%, aldus het UWV-rapport Blik op het werven van personeel.    

Overige conclusies:

1. Vooral groei in arbeidsbemiddeling
De groei van het aantal banen is veruit het grootst in de sector arbeidsbemiddeling en uitzendwerk (onze eigen sector dus). De groeicijfers zijn 8,8% voor 2016 en 7,7% voor 2017. Voor 2018 wordt een groei van 35.000 banen verwacht, ook nog altijd ongeveer 4,5%.

2. Krimp alleen in financiële dienstverlening
In alle sectoren die het UWV onderscheidt is een groei van het aantal banen zichtbaar. Alleen in de financiële dienstverlening en – in mindere mate – het openbaar bestuur is enige krimp te constateren. Al wordt in die laatste sector volgend jaar ook weer een kleine groei verwacht (van 0,2%).

3. Over de hele linie moeilijk vervulbare vacatures
Moeilijk vervulbare vacatures komen in elke sector voor. Naast de bouw en de ICT zie je ze vooral in de bouw (43% van alle vacatures), facility management (42%) en vervoer en opslag (36%). Het openbaar bestuur (17%) en de sector onroerend goed (16%) kennen verhoudingsgewijs de minste moeite om hun vacatures te vervullen.

4. Mismatch behoorlijk groot
Gevraagd naar het waarom van de moeilijk vervulbare vacatures, blijkt vooral een behoorlijke mismatch op de arbeidsmarkt. Bijna de helft van de bedrijven zegt in een UWV-enquête dat sollicitanten geen juiste kwalificaties hebben. Dit zie je vooral bij de landbouw (62%), de ICT (59%) en de ‘overige dienstverlening’ (63%).

5. Ook vaak nauwelijks sollicitanten
Een andere reden die vaak genoemd wordt voor de moeilijk vervulbare vacatures is een gebrek aan sollicitanten. In de ict zegt 46% van de ondervraagden te weinig reacties op een vacature te krijgen, in het onderwijs is dat 42%. Over de hele linie (op ‘overige dienstverlening’ na) klaagt ruim 20% dat ze te weinig sollicitanten krijgen.

6. Een slechte instelling, dat speelt vooral in de horeca
De horeca kent ook veel moeilijk vervulbare vacatures. De ondervraagden in de horeca noemen daar echter heel andere redenen voor dan die in de andere branches. Horeca-ondernemers klagen vooral over een gebrekkige instelling van de sollicitant (36%). Ook noemt 32%kenmerken van de functie (salaris, type contract, werktijden) als reden om moeilijk aan mensen te kunnen komen. In alle andere sectoren zien veel minder bedrijven dit als reden voor een moeilijk vervulbare vacature.

7. Ruim 3 op de 10 grijpt terug op bureau
Als het ze zelf niet lukt om een vacature te vervullen, grijpt 31% van de werkgevers terug op de diensten van een werving- en selectiebureau of een headhunter, aldus het UWV. Dat is de meest genoemde manier om vacatures te vullen, na werven op sociale media (36%). Werven via advertenties, referral (vrienden/bekenden) of via vacaturesites komen daar met alle drie zo’n 20% best ver achteraan.

8. Ruim twee derde wordt uiteindelijk tóch vervuld
Uiteindelijk werd 69% van de moeilijk vervulbare vacatures tóch vervuld, aldus het onderzoek. Alleen in de groothandel, detail- en autohandel bleven relatief veel vacatures gewoon langer openstaan, zo blijkt. In de sector gezondheid en welzijn werd daarentegen ruim 80% van de vacatures uiteindelijk toch vervuld.

9. Bouw en logistiek verwachten grootste problemen
Een derde van de bedrijven (34%) verwacht dat het de komende 12 maanden alleen nog maar (veel) moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Vooral in de bouw en in de sector 'Vervoer en opslag' zien ze het somber in, op de voet gevolgd door de industrie.


Redactie TQL 

Illus. (cc): hei

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.