Gratis toegangGeldproblemen personeel onderschat

Financieel risico voor werkgever

geld, loonbeslag, werknemer, risico, privacy, fraude, schuld, financieel
 
Werkgevers onderschatten op grote schaal de gevolgen voor de organisatie als werknemers kampen met financiële problemen. Dat stelt risico- en verzekeringsadviseur Aon. Eén werknemer met schulden die voltijds werkt en een modaal salaris verdient, kost een werkgever al snel 13.000 euro per jaar, blijkt uit recente cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Toch noemt ruim vier op de tien werkgevers (43%) personeel met schulden niet als groot risico voor de organisatie. Aon schreef het rapport met adviezen aan werkgevers met medewerking van het Nibud, naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde Nibud-rapport 'Personeel met schulden'.

Kosten
Nibud bekende dat de kosten voor de werkgever bestaan uit productieverlies (20%), ziekteverzuim (7 dagen) en het administratief verwerken van loonbeslag (enekel uren).

Privacy
Aon raadt aan dat werkgevers de ondersteuning van werknemers met financiële problemen opnemen in hun HR-beleid. Leidinggevenden en HR-managers zijn gebaat bij training om personeel met financiële problemen te signaleren en adequaat te ondersteunen. Niet alleen uit sociaal oogpunt, maar ook vanuit financieel perspectief is het wenselijk dat werkgevers meer doen om geldproblemen bij personeel te signaleren. Zaken als het verwerken van loonbeslag, (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies raken ook de werkgever. Ook diefstal, fraude, omkoping en chantage zijn een groter risico onder personeel met geldproblemen.

'De onderschatting van de risico’s komt deels doordat werkgevers er vaak überhaupt geen weet van hebben,' vertelt Maurice van den Brink, consultant bij Aon. 'Werknemers met financiële problemen trekken zelden op eigen initiatief aan de bel.' Werkgevers zelf durven ook niet altijd het gesprek aan te gaan. Vier op de tien werkgevers denken dat zij daarmee de privacy van hun werknemer schenden.

Discreet ondersteuning bieden
Daarnaast raadt Aon werkgevers aan meer voorzieningen aan alle werknemers aan te bieden om de eigen geldzaken in balans te brengen en houden. 'Het is aan de werknemer zelf om van die voorzieningen gebruik te maken”, zegt Van den Brink. Met dergelijke middelen kan een werknemer makkelijker in een vroegtijdig stadium zelf aan de slag om problemen te voorkomen en zo nodig aan te pakken. 'Mensen brengen niet snel zelf hun problemen ter tafel. Bijvoorbeeld uit schaamte of uit angst voor ontslag.' Door alle werknemers concrete hulpmiddelen aan te bieden rondom geldzaken, hoeft een werkgever zich niet zelf in te laten met persoonlijke financiën van werknemers. En het zorgt ervoor dat werknemers met financiële problemen niet hun privésituatie hoeven te delen met een werkgever.

Werkgevers zijn vaak bereid om financiële problemen aan te pakken: driekwart vindt aandacht voor de financiële gezondheid van werknemers een belangrijk onderdeel van het HR-beleid. Acht op de tien werkgevers willen werknemers met financiële problemen ook daadwerkelijk ondersteunen.

Lees meer:
Rapport Nibud 'Personeel met schulden' (pdf)
Rapport Aon 'Werknemers met schulden' (pdf)


Redactie TQL 

Illus. (cc): cafe

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.