Gratis toegangWaardeoverdracht kleine pensioenen per 2019

Afkooprecht vervalt

pensioen, waardeoverdracht, afkooprecht, samenvoeging
 
Pensioenfondsen gaan kleine pensioenen voortaan samenvoegen. De Tweede Kamer is met een overgrote meerderheid akkoord gegaan met een wetsvoorstel, waarin dat wordt geregeld. Pensioenuitvoerders moeten vanaf 2019 nieuwe kleine pensioenen automatisch kunnen overdragen.

Nederland telt honderdduizenden mensen met mini-pensioenen. Werknemers bouwen tijdens hun werkende leven vaak pensioen op bij verschillende werkgevers en daardoor bij meerdere pensioenuitvoerders. Ook hebben mensen steeds meer kleine banen en daarmee verschillende kleine pensioenen. Als het om lage bedragen gaat van minder dan 468 euro per jaar, mag de pensioenuitvoerder nu zo’n klein pensioen al uitbetalen voordat de werknemer met pensioen gaat. De werknemer krijgt dan later wel minder pensioengeld uitbetaald.

Afkooprecht vervalt
De nieuwe wet vervangt het afkooprecht door het recht pensioenen van minder dan 468 euro per jaar samen te voegen, waardoor het uiteindelijke bedrag hoger wordt. In verband met de hoge administratiekosten mogen pensioenuitvoerders vanaf 1 januari 2019 pensioenen van minder dan 2 euro per jaar laten vervallen. 
Het wetsvoorstel Waardeoverdracht klein pensioen regelt dat pensioenuitvoerders zonder toestemming van de werknemer kleine pensioenen kunnen overdragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder van de werknemer. Zo blijft het geld bestemd voor pensioen. 

Vanaf 2019 nieuw systeem
Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld en is dan ook nog niet definitief. De beoogde ingangsdatum van het nieuwe systeem van waardeoverdracht is 1 januari 2019. De regels zijn van toepassing op pensioendeelnemingen die eindigen vanaf 1 januari 2018. Vanaf 2019 komen pensioenaanspraken met een waarde van minder dan € 2 bruto per jaar te vervallen. Deze mini-pensioenaanspraken zorgen namelijk voor onredelijk hoge administratiekosten bij uitvoerders.

Na vijf jaar alsnog mogelijkheid tot afkoop
Bij de stemming in de Tweede Kamer is een amendement aangenomen dat regelt dat als pensioenuitvoerders vijf jaar lang het kleine pensioen niet kunnen overdragen, er alsnog afkoop mag plaatsvinden. Dit is bijvoorbeeld het geval als de vertrokken werknemer nog geen nieuwe baan heeft gevonden waarin hij pensioen opbouwt. Hij heeft dan geen nieuwe pensioenuitvoerder aan wie zijn oude pensioenuitvoerder zijn kleine ouderdomspensioenaanspraak kan overdragen.
 

Redactie TQL 

Illus. (cc): ops

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2019 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.