Gratis toegangExtreem weinig faillissementen in 2017

Sterkste daling in financiële dienstverlening

failliet, faillissement, sluiting, handel, dienstverlening, branche, regio

Het aantal bedrijven dat wegens een faillissement noodgedwongen moet stoppen, is in 2017 nog verder gedaald. Vorig jaar gingen in totaal 3290 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet. Dat is het laagste aantal na 2000 en een kwart minder dan in 2016. Dit meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dalende trend
In bijna alle branches is het aantal faillissementen gedaald. Ook in de handel, al gingen daar nog wel veel bedrijven failliet: bijna 700. Dit wordt veroorzaakt door de aantrekkende economie. Het is voor bedrijven makkelijker om het hoofd boven water te houden. Dit in tegenstelling tot tijdens de crisisjaren. Zo gingen in 2013 meer dan 8000 bedrijven failliet.

Dalingen en stijgingen van het aantal faillissementen kunnen elkaar snel opvolgen. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2017 het laagste niveau sinds 2001. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. In december nam het aantal faillissementen iets toe. Het aantal faillissementen in 2017 een kwart lager dan in 2016

In financiële dienstverlening sterkste daling
In bijna alle bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de financiële dienstverlening het sterkst. Het aantal uitgesproken faillissementen nam af van 758 in 2016 naar 487 in 2017, ofwel een daling van 36%. 

Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 693. In de groothandel waren er 345 faillissementen, in de detailhandel 270 en in de autohandel 78. Ook in de handel daalde het aantal faillissementen aanzienlijk, namelijk met 259 (27%). Verder is het aantal faillissementen in de industrie sterk afgenomen van 334 naar 245, een daling van 27%.

Regionaal
In bijna alle provincies zijn minder bedrijven failliet verklaard in 2017. Het grootst was de daling in Noord-Holland met 247 bedrijven (31%). Relatief gezien was de grootste daling in Friesland met 63 %.

De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland tellen de meeste bedrijven. In Noord-Brabant en Zuid-Holland bedroeg de daling van het aantal faillissementen respectievelijk 162 (22%) en 150 (18%).


Redactie TQL

Illus. (cc): pdw

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2019 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.