Bezig met laden...

     X

     Werk-privébalans belangrijkste factor in behoud werknemers

     Salaris op de 4de plaats

     vacatures, behoud, salaris, werk-privebalans, cultuur, collega's
      
     Nu het aantal vacatures al twee jaar lang stijgt en de groei doorzet, zullen organisaties regelmatig te maken krijgen met een tekort aan kandidaten. Het merendeel van de werkgevers denkt dat het in 2018 moeilijker wordt om nieuwe werknemers te vinden. En, eenmaal binnen, te behouden. Organsaties zullen moeten aansluiten bij datgene wat hoogopleide werknemers belangrijk bij de keuze voor een werkgever.

     Geen hoofdrol voor salaris
     Hoogopgeleide werknemers realiseren zich dat het tij gekeerd is, en durven weer meer eisen te stellen aan hun werkgever. Zo verwacht 61% van hen een salarisverhoging van minimaal 3%. Het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden komen echter pas op de vierde plaats van factoren die kandidaten belangrijk vinden in een baan. Op één staat een goede balans tussen werk en privéleven. De organisatiecultuur en het contact met collega’s staan op een tweede plaats, gevolgd door een uitdagende functieinhoud.

     Opvallend is dat HR-professionals en bestuurders hier een andere kijk op hebben. 30% van de HR-professionals en zelfs 56% van de bestuurders zijn ervan overtuigd dat betekenisvol werk nummer één bepaler is voor werkgeluk. Voor medewerkers is deze factor niet onbelangrijk, maar wordt minder vaak genoemd in de top drie.

     De tevredenheid van medewerkers op de werkvloer is volgens 31% van de HR-professionals en 33% van de bestuurders de afgelopen drie jaar toegenomen. Ook ziet het overgrote deel van hen (respectievelijk 85% en 88%) dat de gemiddelde duur van een dienstverband gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen. De medewerkers zelf bevestigen de tevredenheid en geven aan zich prettig te voelen (76%), energie te krijgen van het werk (57%) en hun huidige rol passend te vinden bij hun talenten en drijfveren (69%).

     Gezonde levenstijl
     Een groot aantal werkgevers speelt al in op de wens van een goede werk-privébalans. 63% van de professionals heeft de mogelijkheid om flexibele uren te werken, en 47% kan thuis werken. Daarnaast vinden werknemers het belangrijk om gezond en fit te blijven, en zij waarderen het als hun werkgever hen hierbij helpt. Steeds meer werkgevers gaan mee in deze trend; 68% voert actief beleid om een gezonde levensstijl te stimuleren. 

     Gezonde snacks op kantoor zijn het meest gewaardeerde extraatje, gevolgd door korting op een fitness-abonnement. Op drie staat sportlessen met collega’s en op de vierde plaats bedrijfsdeelname aan sportevenementen. Slechts 29% van hen kan een fitness uitdaging op de werkvloer waarderen. Onderling de competitie aangaan zien de meeste werknemers dus niet zitten. 

     Kantoorfaciliteiten
     Buiten de werknemer zelf moet ook het kantoor in topconditie zijn. De meeste werkgevers zijn van mening dat zij de zaken op orde hebben; 74% geeft aan dat medewerkers binnen hun organisatie volledig productief kunnen werken. Slechts 31% van de werknemers deelt deze mening.

     Wat zijn de grootste stoorzenders op de werkvloer? 63% van de werknemers geeft aan afgeleid te worden door pratende collega’s. Ook slechte IT faciliteiten (26%) en oncomfortabel meubilair (20%) komen de productiviteit niet ten goede. Tot slot geeft 29% van de werknemers aan niet voldoende daglicht te krijgen op hun werkplek.

     3de plaats
     Overigens: uit een recent Engels onderzoek bleek dat Nederland het heel goed doet in de werk-privébalans. Van alle Europese landen nemen we wat dat betreft een riante 3de plaats in, na Denemarken en Zweden. Hoewel Nederlandse werknemers slechts negen feestdagen per jaar hebben, compenseren we dat met de kortste werkweek van alle onderzochte landen (30,3 uur),  20 vakantiedagen per jaar en buitengewoon genereus ouderschapsverlof, aldus de onderzoekers.

     Lees meer:  Walters People Salary Survey 2018


     Redactie TQL 

     Illus. (cc): buz

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets