Bezig met laden...

     X

     Vacatureteksten IT ouderwets

     Inspelen op veranderende profielen

     werkzoekend, vacature, tekst, cliche, profiel, latent, eigenschappen

     Hoewel de kloof tussen gevraagde en aangeboden IT-vaardigheden groot is en de eisen die worden gesteld aan IT’ers continue veranderen, vergeten organisaties in vacatureteksten te vragen naar competenties die nodig zijn. Werkgevers die op zoek zijn naar IT-talent halen niet alles uit de kast om dat talent te bereiken en interesseren met hun vacatureteksten. Ze houden het graag bij het oude en gebruiken veel clichés. Dat blijkt uit een analyse van Yacht, dat ruim 100.000 IT-vacatureteksten uit 2017 onderzocht.

     Veel organisaties zetten sterk in op snelheid en efficiency met de introductie van werkwijzen als Agile, Scrum en User-Centric design, maar zij vragen in vacatureteksten nauwelijks naar deze competenties. Werkgevers spelen dus nauwelijks in op de veranderende profielen van IT’ers, concludeert Yacht.

     T-shaped profielen
     Volgens Yacht is er momenteel vooral veel behoefte aan T-shaped profielen. Dit zijn IT’ers die zowel in de diepte (technische vaardigheden en kennis) als breedte (soft- en business skills) onderlegd zijn. Uitkeringsinstantie UWV noemt dit IT-professionals 'met inzicht in bedrijfsprocessen en communicatieve vaardigheden, die klantwensen kunnen vertalen naar ICT'. Dit vraagt om meer en andere sociale en persoonlijke eigenschappen dan voorheen. Daarom is het opvallend dat in de top 50 van gevraagde kwaliteiten in vacatures, slechts negen persoonlijke eigenschappen te vinden zijn, tegenover 41 technische vaardigheden.

     De negen persoonlijke eigenschappen die in de top 50 van meest gevraagde kwaliteiten staan zijn: teamplayer, enthousiast, focus, betrokken, zelfstandig, communicatief, flexibel, pro-actief, gedreven.

     Persoonlijke eigenschappen
     Technische en inhoudelijke vaardigheden blijven in de toekomst belangrijk. Maar om echt voorbereid te zijn op de toekomst, zullen bedrijven in hun aannamebeleid meer aandacht moeten hebben voor de persoonlijke eigenschappen van medewerkers. 'Het is de vraag of de schaarse persoonlijke eigenschappen die op dit moment in vacatures voorkomen, recht doen aan de toekomstambities van bedrijven', meent Rikkert Achtereekte van Yacht.

     Hij noemt het 'zeer opvallend' dat belangrijke vaardigheden als creativiteit (99e plek), oplossingsgerichtheid (nummer 101) en klantgerichtheid (plek 150) zeer weinig voorkomen. 'Besluitvaardigheid, coördinerend vermogen en kritisch denken halen de top 200 al helemaal niet.'

     Het aannemen van IT’ers met de juiste attitude en persoonlijke vaardigheden wordt steeds belangrijker. Dit is minstens zo belangrijk als de gevraagde programmeertalen en diploma’s die nu dominant in vacatures voorkomen, stelt Achtereekte van Yacht. “Wil je als groeiend IT-bedrijf een toekomstgerichte cultuur van innovatie, wendbaarheid en eindgebruikersgerichtheid nastreven, neem dan mensen aan met een goede basishouding. Die kunnen zich immers veel kennis en vaardigheden eigen maken.” Volgens Achtereekte is het dan wel belangrijk dat een kandidaat in de vacaturetekst leest wat er van hem of haar verwacht wordt.

     Ook daarna ligt er een belangrijke rol voor werkgevers weggelegd. 'Als een IT’er eenmaal bij jou aan de slag gaat, moet je als werkgever scherp in de gaten houden of samenwerking, autonomie en zingeving in het werk goed in balans zijn. Want in deze schaarse markt stapt een IT’er zo over naar een organisatie met een cultuur waar hij zich beter thuis voelt', aldus Achtereekte.

     Clichés
     Yacht merkt verder op dat er veel clichés voorkomen in IT-vacatures. Zo komt de term teamplayer bijna in elke vacature voor. Ook uit onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat er nog veel te verbeteren valt aan vacatureteksten voor IT’ers.

     Zo bevat slechts 45% van de onderzochte ICT-vacatures informatie over arbeidsvoorwaarden. Overigens doen IT-bedrijven het doorgaans beter dan werkgevers in andere sectoren, doordat het tekort aan hoogopgeleide IT-specialisten steeds nijpender wordt. Hoewel de wervingsspecialisten het erover eens zijn dat de gemiddelde vacaturetekst ronduit slecht is en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent, moet het water echt tot aan de lippen staan wil er geïnvesteerd worden in betere teksten, concludeert het Rotterdamse onderzoeksbureau.

     Latent werkzoekenden
     Werkgevers die bij de juiste kandidaten onder de aandacht willen komen, moeten verder kijken dan de bekende jobboards en LinkedIn. De meeste IT’ers zijn namelijk niet actief op zoek naar een nieuwe baan – uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot blijkt dat ongeveer 1 op de 3 IT’ers actief op zoek is naar een andere baan. Bovendien zijn professionals die wel op zoek zijn, zijn niet per se de mensen die het beste bij de vacature passen. 


     Redactie TQL (AG Connect - Ester Schop)

     Illus. (cc): brewb

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets