Gratis toegangVeiligheidsvoorschriften slecht nageleefd

Oorzaken werkdruk en gemakzucht

werkvloer, veiligheid, veiligheidsvoorschriften, arbo, werkdruk

Bijna helft medewerkers houdt zich niet aan veiligheidsvoorschriften. 39% geeft zelfs toe de veiligheidsvoorschriften weleens bewust te hebben genegeerd. Dit blijkt uit recent onderzoek van Manutan onder 865 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in Nederland. 

Naast een te hoge werkdruk, wordt door de medewerkers die de veiligheidvoorschriften bewust weleens negeren, vooral ook benadrukt dat de veiligheidsvoorschriften vaak onhandig zijn en belemmerend werken en daarom niet gehanteerd worden. Als het nut van de veiligheidsvoorschriften niet duidelijk genoeg is, ervaren medewerkers ze als onnodig.

Die gemakzucht kan tot tal van gevaarlijke situaties leiden. Maar liefst 35% van de medewerkers op de werkvloer geeft aan dat hoge werkdruk soms voor onveilige situaties zorgt. Een derde verklaart weleens een fout gemaakt te hebben door vermoeidheid van te lang doorwerken.

'Hier ligt een belangrijke taak voor de werkgever,' aldus Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan. 'Op het moment dat de veiligheid in het gedrang komt, moet er actief worden ingegrepen. Enerzijds door ervoor te zorgen dat de werkdruk niet te hoog is, anderzijds door het belang van veiligheid veel duidelijker aan de orde te stellen. Uiteindelijk zijn de veiligheid op de werkvloer en het opvolgen van de voorschriften de verantwoordelijkheid van de organisatie.'

Onderschatting risico
Tweederde van de medewerkers op de werkvloer geeft aan weleens na te denken over mogelijke gevaren en 52% stelt dat onderschatting van risico’s ongevallen kan veroorzaken. Een preventiemedewerker kan voorkomen dat onveilige situaties ontstaan en uit de hand lopen door risico’s zichtbaar te maken en adviezen te geven.

Bij slechts 53 procent is een preventiemedewerker aanwezig. En 17% weet niet eens zeker of er überhaupt een preventiemedewerker is. Daarvoor te zorgen, is dus een belangrijke stap richting meer veiligheid. Deze professional kan voorkomen dat onveilige situaties ontstaan en uit de hand lopen. Hij maakt risico’s zichtbaar en geeft adviezen. Maar dat is nog niet voldoende: 43 procent van de medewerkers geeft namelijk aan gemaakte fouten lang niet altijd te rapporteren. Zeventien procent vindt het lastig een onveilige situatie te melden.


Redactie TQL 

Illus. (cc): grai 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.