Gratis toegangWerknemer steeds minder vertrouwen in eigen kunnen

Hoe ouder, hoe minder

werknemer, vertrouwen, vaardigheden, competentie, skills, leren
 
Het vertrouwen in de eigen vaardigheden van Nederlandse werknemers gaat snel achteruit. Europees gezien hebben we zelfs het minste vertrouwen in eigen kunnen. Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers vreest bovendien dat hun baan in de nabije toekomst verdwijnt door automatisering. Hoe hoger onze leeftijd, hoe lager het vertrouwen is in de benodigde vaardigheden voor ons werk.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders. 

Geloof in eigen kunnen
Nog maar iets meer dan driekwart (78%) van de Nederlandse werknemers heeft vertrouwen in zijn eigen vaardigheden. Dat is een forse daling van zes procentpunt ten opzichte van vorig jaar en is veertien procentpunt minder dan in 2016. De angst is het grootst binnen de sectoren kunst & cultuur en financiële dienstverlening.

'Het is zorgwekkend dat steeds minder werknemers zich zelfverzekerd voelen in hun werk,' stelt Martijn Brand, Directeur ADP Nederland. 'Goed presteren op je werk begint met geloof in eigen kunnen. Wie zich te zeer vervangbaar of niet capabel genoeg voelt voor zijn functie, pakt uit angst voor het verlies van zijn baan vaak extra taken op die buiten zijn functie vallen. Daarmee groeit het gevaar van stress of zelfs een burn-out op langere termijn.'

Twijfels melden
HR-managers moeten meer oog hebben voor de onzekerheden van werknemers en actiever herscholing aanbieden, vindt Brand. 'Twijfels nu en dan zijn geen probleem, zolang werknemers deze maar durven delen en van hun werkgever handvatten krijgen om aan hun skills te werken. Complimenten en een goede beloning kunnen ook helpen. Als je wel degelijk capabel bent en goed presteert, wil je dat ook merken aan de feedback die je krijgt. Het liefst meer dan één keer per jaar.'

Hoezeer we ook twijfelen over onze vaardigheden, de angst voor automatisering is in ons land juist relatief klein. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse beroepsbevolking vreest dat zijn werk op enig moment in de toekomst geautomatiseerd wordt. In andere Europese landen ligt dat gemiddeld hoger (28%). Italiaanse werknemers (40%) maken zich de meeste zorgen over automatisering; Zwitserse en Poolse werknemers (beiden 20%) het minst.

Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zegt dat zijn werkgever momenteel niets doet aan bij- of herscholing van werknemers ter voorbereiding op automatisering. Volgens 14% is zijn werkgever dit nog van plan. De sectoren IT en telecommunicatie zijn het meest vooruitstrevend in het bijscholen van werknemers met het oog op een geautomatiseerde toekomst (61%).


Redactie TQL 

Illus.(cc): snyg


 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.