Gratis toegangNog weinig kaas gegeten van HR-technologie

HR-professionals niet voorbereid

e-hrm, technologie, HR, professional, digitalisering
 
Slechts een kwart van de HR-professionals durft van zichzelf te stellen dat zij de benodigde kennis en vaardigheden heeft om met moderne HR-technologie om te gaan. Ruim een derde (34%) is zelfs zeer ontevreden over zijn digitale kennis en vaardigheden. Dit blijkt uit een onderzoek van AFAS software en Tilburg University onder 190 HR-professionals naar het gebruik van HR-ondersteunende technologieën.

Ontevreden 
Bijna de helft (45%) van de jongeren (20 tot 35 jaar) is wel zeer tevreden over hun kennis van de verschillende HR-technologieën. Op het gebied van vaardigheden geldt dat echter niet. Maar liefst 40% van de jongeren geeft namelijk aan (zeer) ontevreden te zijn over de eigen digitale vaardigheden.

'Wij verzorgen veel HR-inspiratiesessies en het verbaast ons waar HR-mensen allemaal mee bezig zijn. Voor veel HR-professionals is het verzorgen van de complete HR-administratie een fulltime baan, daarom ontwikkelen ze hun digitale vaardigheden niet', aldus Britt Breure, HR-manager bij AFAS Software. 'De ervaring ontbreekt inderdaad', zegt dr. Marinus Verhagen van de Tilburg University. 'In dit digitale tijdperk zouden organisaties een nieuwe manier van denken moeten stimuleren.'

Investering in tijd
Een kwart van de ondervraagde personen heeft nog geen gedigitaliseerd systeem voor de registratie van verlof, ziekteverzuim en persoonsgegevens. 'Kennelijk vinden zij de voordelen niet opwegen tegen het nadeel van de investering in tijd die de implementatie en het leren werken met de systemen kost', zegt Verhagen. 

Veel organisaties besteden hun salarisadministratie (23%) en medewerkerstevredenheidsonderzoeken (24%) uit. Breure: 'Er wordt zoveel geld uitgegeven aan derden. Dat is totaal niet nodig, als je het goed administreert en digitaliseert.' Van de HR-professionals geeft slechts 28% aan een relevante training of opleiding te hebben gevolgd. 

De toekomst van HR blijkt overigens vooral data-gedreven te zijn. Ruim een derde van de HR-professionals is bezig met het implementeren van technologie rondom HR-metrics en HR-analytics of doet dat binnenkort. Overigens is er vooral op het gebied van HR-analytics nog een lange weg te gaan: slechts 10% zegt het nu reeds te gebruiken als HR-ondersteunende technologie. Bij HR-metrics is dit, met 34%, een stuk hoger.


Redactie TQL 

Illus.(cc): 


 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2019 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.