Gratis toegangInnovatieregeling wordt minder gebruikt

Belastingvoordeel mkb 1,2 miljard euro

innovatie, innovatieregeling, innovatiekrediet, subsidie, mkb, fiscaal

Vorig jaar hebben minder bedrijven gebruikgemaakt van een fiscale regeling voor onderzoek en ontwikkeling dan in 2016. Dat neemt niet weg dat het beschikbare bedrag van bijna 1,2 miljard euro aan belastingvoordelen opnieuw helemaal is opgemaakt, blijkt uit een jaarrapportage van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Innovatieregeling
Het aantal bedrijven dat een beroep deed op de regeling waarmee met belastingkorting geïnvesteerd kan worden in innovatie, nam met een kleine 5% af tot ruim 21.000. Mogelijk houdt dit verband met de huidige periode van economische groei. Bedrijven zijn drukker met hun normale bedrijfsvoering en besteden minder tijd aan onderzoek en ontwikkeling.

'Nederlandse bedrijven hebben in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden', concludeert staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken. 

Vooral middelgrote en kleine bedrijven maken gebruik van de regeling. Zij zijn goed voor 97% van het totaal. Dat laat volgens de staatssecretaris zien dat mkb'ers 'niet alleen het fundament van onze economie zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan vernieuwing'.

Innovatiekrediet
Naast de innovatieregeling bestaat ook het Innovatiekrediet. Dit richt zich op de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief. Het kan daarbij gaan om de technische ontwikkeling van een nieuw product of proces of de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat. Hiervan kunnen alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven (groot of klein), van profiteren.

De overheid vult met het Innovatiekrediet een gat op de kapitaalmarkt, waarbij innovatieve projecten niet geheel uit eigen middelen of door de markt kunnen worden gefinancierd. Per 11 mei 2018 is het budget voor klinische ontwikkelingsprojecten met € 10 miljoen verhoogd naar € 30 miljoen. Het budget voor technische ontwikkelingsprojecten blijft ongewijzigd vastgesteld op € 40 miljoen. Voor technische ontwikkelingsprojecten is nog ruim voldoende budget beschikbaar en kunt u nog een aanvraag indienen. 

Anders dan voorgaande jaren is het maximale krediet voor klinische ontwikkelingsprojecten per 1 januari 2018 € 5 miljoen (dit was € 10 miljoen). Het maximale krediet voor technische ontwikkelingsprojecten blijft gehandhaafd op € 10 miljoen.
 

Redactie TQL 

Illus.(cc): ajeo


 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2019 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.