Bezig met laden...

     X

     Innovatieregeling wordt minder gebruikt

     Belastingvoordeel mkb 1,2 miljard euro

     innovatie, innovatieregeling, innovatiekrediet, subsidie, mkb, fiscaal

     Vorig jaar hebben minder bedrijven gebruikgemaakt van een fiscale regeling voor onderzoek en ontwikkeling dan in 2016. Dat neemt niet weg dat het beschikbare bedrag van bijna 1,2 miljard euro aan belastingvoordelen opnieuw helemaal is opgemaakt, blijkt uit een jaarrapportage van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

     Innovatieregeling
     Het aantal bedrijven dat een beroep deed op de regeling waarmee met belastingkorting geïnvesteerd kan worden in innovatie, nam met een kleine 5% af tot ruim 21.000. Mogelijk houdt dit verband met de huidige periode van economische groei. Bedrijven zijn drukker met hun normale bedrijfsvoering en besteden minder tijd aan onderzoek en ontwikkeling.

     'Nederlandse bedrijven hebben in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden', concludeert staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken. 

     Vooral middelgrote en kleine bedrijven maken gebruik van de regeling. Zij zijn goed voor 97% van het totaal. Dat laat volgens de staatssecretaris zien dat mkb'ers 'niet alleen het fundament van onze economie zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan vernieuwing'.

     Innovatiekrediet
     Naast de innovatieregeling bestaat ook het Innovatiekrediet. Dit richt zich op de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief. Het kan daarbij gaan om de technische ontwikkeling van een nieuw product of proces of de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat. Hiervan kunnen alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven (groot of klein), van profiteren.

     De overheid vult met het Innovatiekrediet een gat op de kapitaalmarkt, waarbij innovatieve projecten niet geheel uit eigen middelen of door de markt kunnen worden gefinancierd. Per 11 mei 2018 is het budget voor klinische ontwikkelingsprojecten met € 10 miljoen verhoogd naar € 30 miljoen. Het budget voor technische ontwikkelingsprojecten blijft ongewijzigd vastgesteld op € 40 miljoen. Voor technische ontwikkelingsprojecten is nog ruim voldoende budget beschikbaar en kunt u nog een aanvraag indienen. 

     Anders dan voorgaande jaren is het maximale krediet voor klinische ontwikkelingsprojecten per 1 januari 2018 € 5 miljoen (dit was € 10 miljoen). Het maximale krediet voor technische ontwikkelingsprojecten blijft gehandhaafd op € 10 miljoen.
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ajeo


      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets