Bezig met laden...

     X

     Flexibilisering laat 9 tot 5-werkdag verdwijnen

     Gevolgen voor gebruik kantoren

     flexwerk, thuiswerk, werkgever, ondersteuning, werkplek, kantoor

     Meer dan tweederde (70 procent) van de Nederlandse werknemers werkt wekelijks op een andere locatie dan het (hoofd)kantoor. Bijna de helft (44 procent) doet dit zelfs minstens de helft van de week. Het heeft grote gevolgen voor het gebruik van kantoorpanden. Dit blijkt uit een groot, internationaal onderzoek van IWG (International Workplace Group) naar de manier waarop tegen flexibilisering wordt aangekeken.

     Mobiele beroepsbevolking
     Technologische veranderingen zoals cloud computing en video calls zijn belangrijke redenen waarom de beroepsbevolking steeds mobieler wordt. Ook de behoefte aan minder woon-werkverkeer en aan een betere work-life balans dragen aan aan deze verschuiving bij. Ook zou het bijdragen aan de productiviteit, het personeelsbehoud en werkplezier, en zelfs de creativiteit van werknemers. Veel bedrijven bekijken nu wat dit concreet betekent voor het gebruik van hun kantoorpanden.
      
     Niet alleen start-ups flexwerken en maken gebruik van gedeelde werkruimtes. De meest succesvolle bedrijven ter wereld – waaronder bedrijven zoals Etihad Airways, Diesel, GSK, Mastercard, Microsoft, Oracle en Uber – hebben al een strategie voor flexibel werken. Binnenkort wordt flexwerken simpelweg de norm, en bestaat de 9-5 werkdag niet meer. 

     Structurele verandering
     Vooral kleine bedrijven tot tien werknemers, maken gebruik van flexibele kantoorconcepten. Daarbij gaat het om zzp'ers en startups, maar ook om het reguliere mkb en projectteams van grotere bedrijven.

     Maar flexibele werkplekken zijn allang niet meer alleen voor zzp'ers. Flexibele kantoorconcepten - de verhuur van kantoorruimte waarbij de eindgebruiker de keuze heeft uit vele vormen van kantoorruimten die voor een korte of langere periode kunnen worden gebruikt en waarbij een breed pakket aan diensten wordt aangeboden - zijn bezig met een sterke opmars op de Nederlandse kantorenmarkt. Flexibele kantoorconcepten hebben op dit moment een marktaandeel van circa 2 tot 3%. Dit aandeel neemt vooral in de grote steden toe. De verwachting is dat deze concepten over vijf jaar een marktaandeel van 5 tot 10% zullen hebben.

     Het faciliteren en ontzorgen van de kantoorgebruiker speelt een steeds grotere rol op de Nederlandse kantorenmarkt. Flexibele kantoorconcepten spelen daar slim op in. De 'hotellisering' van de kantorenmarkt speelt niet alleen bij flexibele kantoorconcepten, maar zal meer en meer de standaard worden op de ‘reguliere’ kantorenmarkt. Het onderscheid tussen flexibele kantoorconcepten en de reguliere verhuur van kantoorruimte zal op lange termijn minder groot zal zijn. 

     Hogere prijs
     De prijs per vierkante meter bij een flexibel kantoorconcept ligt flink hoger dan bij reguliere kantoorruimte. De totale kosten lopen echter minder uiteen dan op basis van een doorrekening van de vierkantemeterprijs zou worden verwacht. Dat komt doordat alleen de ruimte wordt gehuurd die wordt gebruikt als werkplek: keuken, kantine en receptie zijn onderdeel van het totaalconcept. Vergaderzalen kunnen, afhankelijk van het abonnement, vaak tijdelijk worden bijgehuurd. Daarmee is het aantal vierkante meters dat wordt gehuurd al snel 30 tot 40% minder. Bovendien bieden flexibele kantoorconcepten ook faciliteiten/services die bij reguliere kantoorruimte als additionele kosten worden gerekend, boven op de kale huurprijs. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor beveiliging, schoonmaak, receptie en internettoegang, de zogenoemde servicekosten. Per saldo is het werkelijke prijsverschil tussen reguliere kantoorruimte en kantoorruimte in een flexibel kantoorconcept daardoor minder groot.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): infor


      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets