Gratis toegangSterke stijging huurprijzen kantoren verwacht

Vraag zal aanbod blijven overstijgen

kantoren, vastgoed, prijs, huur, huurprijs, aanbod, markt
 

De kantorenmarkt in de vijf grootste steden is sterker dan ooit en bestand tegen een eventuele recessie. Op basis van de huidige situatie zullen de huurprijzen van kantoren de komende jaren sterk stijgen, zelfs bij een economische terugval. Dit blijkt uit een stresstest door CBRE.

Arbeidsmarkt
De leegstand van kantoren is in het afgelopen half jaar met ruim 200.000 m² gedaald tot 5,5 miljoen m2. In dezelfde periode is 558.000 m² kantoorruimte in gebruik genomen. Hoewel de opname vooralsnog wat achterblijft in vergelijking tot het eerste half jaar van 2017, neemt de verhuisbereidheid van kantoorhoudende organisaties toe. De krapte op de arbeidsmarkt is hierin een bepalende factor.

De internationale vastgoedadviseur onderzocht de effecten van een eventuele economische recessie in de komende drie jaar. Ze vergeleek de huidige markt met de situatie in 2007, voordat de crisis uitbrak, en de daarop volgende periode (2008-2014). In die jaren was er weinig vraag, in combinatie met groeiende leegstand en aanbod. De vergelijking laat zien dat de huidige markt veel gezonder is dan aan de vooravond van de crisis in 2007. Bij een recessie zal het leegstandsniveau niet dalen naar het dieptepunt in 2014.

Prime locaties
Doordat de vraag naar kantoorruimte de komende jaren groter is dan (nieuw) aanbod en kantoorgebruikers vooral interesse hebben in moderne gebouwen, zullen de huurprijzen sterk stijgen over de gehele breedte van de kantorenmarkt. Kantoren op ‘prime locaties’ worden daardoor steeds minder betaalbaar voor bedrijven.

Opvallend is Amsterdam, waar de leegstand naar verwachting verder zal dalen naar een historisch laag niveau. Rotterdam is echter een uitzondering in de analyse. De leegstand was lager in 2007 dan nu, door het vertrek van bedrijven uit de financiële sector tijdens de crisisjaren. Maar ook in Rotterdam zal naar alle waarschijnlijkheid de leegstand de komende jaren door transformaties verder dalen. De verschillende vraag/aanbodverhoudingen leiden er echter toe dat iedere stad zijn eigen uitdagingen heeft.

Multimodaal
De afname van de leegstand wordt deels verklaard door de opname; daarnaast zijn transformaties, onttrekkingen en bestemmingswijzigingen hierin een factor. Kantoorgebruikers in Nederland zijn zich er steeds meer van bewust dat aantrekkelijke huisvesting een investering is in het aantrekken van hooggekwalificeerd personeel. Om die reden zijn bedrijven dan ook in toenemende mate bereid te verhuizen.

In de huisvestingskeuze constateren de onderzoekers sterke concentratie en verdere polarisatie. De vraag richt zich steeds nadrukkelijker op locaties in de grote steden en hoogstedelijke gebieden die multimodaal bereikbaar zijn en een goede mix van wonen, werken, winkelen en recreëren kennen. Door de toenemende vraag is hier schaarste ontstaan, stijgen huurprijzen en verdampen incentives. Dat zijn de kenmerken van aanbiedersmarkten en dit zijn de plekken waaraan talenten op de arbeidsmarkt de voorkeur geven. Tegelijkertijd zijn er in Nederland ook vragersmarkten, waar sprake is van vraaguitval, met leegstand en dalende huurprijzen tot gevolg.


Redactie TQL

Illus.(cc): dm2 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.