Gratis toegangMkb moet steeds langer op geld wachten

Wetgeving betaaltermijn werkt averechts

betaaltermijn, liquide, debiteuren, factuur, facturen, geld, investering
 
Grote bedrijven laten mkb steeds langer op geld wachten – wetgeving betaaltermijnen lijkt averechts te werken. In de eerste helft van 2018 betaalden bedrijven in Nederland hun facturen gemiddeld na 39,9 dagen. Dat is een halve dag sneller dan een jaar geleden. Maar facturen van kleinere bedrijven gericht aan grote bedrijven worden juist steeds langzamer betaald.

Tegengesteld effect
'De verscherping van de wetgeving rondom de uiterste betaaltermijnen heeft er niet voor gezorgd dat grote bedrijven sneller zijn gaan betalen', zegt Maurice van Weerdenburg van bedrijfsinformatiespecialist Graydon naar aanleiding van de Barometer Betaalgedrag die het bedrijf onlangs publiceerde. 'Integendeel, het lijkt erop dat grote bedrijven de maximale wettelijke betaaltermijn zijn gaan gebruiken als richtlijn om het betaalgedrag richting kleinere bedrijven juist te laten vieren.'

Sinds medio 2017 is de wet uiterste betaaltermijnen in werking getreden. Hierdoor worden grote bedrijven verplicht om facturen afkomstig van het mkb binnen 60 dagen te voldoen. Sinds de invoering van de wet is de betaaltermijn met enkele dagen toegenomen, ziet Graydon terug in de betaalervaringen. 

De wet is echter ingesteld als stimulans om ervoor te zorgen dat het mkb sneller over liquide middelen kan beschikken en het daardoor beter in staat is om investeringen te doen of arbeidsplaatsen te creëren. Veel grote bedrijven hebben hun betaaltermijnen juist meer verlegd richting de wettelijk gestelde 60 dagen.

Horeca betaalt het snelst, transport het langzaamst
Op sectorniveau valt in de barometer af te lezen dat facturen in de horeca met 39,5 dagen momenteel het snelst betaald worden. Bedrijven in delfstoffenwinning en vastgoed volgen daarna.

Mkb’ers wachten juist het langst op hun geld van bedrijven in transport en logistiek: gemiddeld 45 dagen. IT & communicatie, vorig jaar de langzaamste sector, is een plek opgeschoven, maar verlengde de betaaltermijn met een halve dag tot 44,9 dagen.

De resultaten als geheel laten nog steeds een positieve trend zien. De afgelopen zes jaar is de gemiddelde betaaltermijn met bijna vijf dagen teruggelopen, van 44,7 dagen in 2012 tot de 39,9 dagen die Graydon dit jaar noteert.

 
Redactie TQL

Illus.(cc): jrf 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.