Bezig met laden...

     X

     Moresprudentie, omgaan met fraude

     Accountants publiceren 'handleiding'

     fraude, accountant, nba
      
     Hoe dienen controllers, financieel managers en cfo’s te handelen als ze fraude vermoeden? Het Moreel intervisiemodel helpt bij het zoeken naar antwoord. Dat is te vinden in ‘Moresprudentie, omgaan met vermoedens van fraude’, gepubliceerd door de Koninklijke Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA).

     De NBA wil het onderwerp fraude onder haar leden onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken. Zij werken veelal als controller, financieel manager en cfo. 'Moresprudentie' gaat in op morele problemen tijdens het werk. Accountants kunnen op verschillende manieren te maken krijgen met fraude. De vraag óf en hoe men moet handelen als er een vermoeden van fraude is, kan erg inge­wikkeld te beantwoorden zijn, zeker als er geen sparringpartner voor handen is. Hoe maak je dan een goede afwe­ging, wanneer besluit je om een kwestie of bepaald gedrag bespreekbaar te maken? 

     Maatschappelijke verantwoordelijkheid
     De betreffende professionals voelen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het belang van bedrijven weegt voor slechts 22% van de accountants in business zwaarder dan het maatschappelijk belang, meldt Moresprudentie op basis van onderzoek.

     Het zogenoemd Moreel intervisiemodel bevat zes vragen. Daarbij spelen ook de NBA Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants (VGBA) een rol. Zij moeten helpen bij het maken van afwegingen:
     1. Om welke beslissing draait het?
     2. Wie zijn de belanghebbende partijen?
     3. Hoe zien de beroepsregels, bedrijfscodes of andere voorschriften eruit?
     4. Welke argumenten zijn te vinden?
     5. Wat is de conclusie?
     6. Maak ik het ook waar?
     Witwassen als voorbeeld
     Een vorm van fraude, witwassen van (crimineel) geld is een enorm probleem voor justitie en het bedrijfsleven. In één week tijd kwamen ING, Danske Bank en Credit Suisse in het nieuws omdat ze miljarden euro’s hadden witgewassen. In Nederland werd vorig jaar een recordbedrag aan verdachte transacties achterhaald: 6,7 miljard euro - een flink stuk hoger dan de 4,6 miljard euro het jaar ervoor. Ook gewone bedrijven kunnen – vaak zonder dat ze het weten – slachtoffer worden van witwassen.

     Daarbij kan de financieel manager zelf actief veel voorkomen, door bijvoorbeeld transacties verplicht giraal te laten plaatsvinden, te beoordelen of de hoogte van een provisie, aanbrengpremie of bemiddelingskosten in verhouding staan met een dienst of een klant zonder reden afwijkt van de gebruikelijke gang van zaken. (Zoals: een klant die bijvoorbeeld een creditbetaling verlangt op een andere rekening dan waarvan hij eerder is betaald of een geldlening die in de boeken staat, maar niet hoeft te worden terugbetaald.)

     De marges zijn daarbij smal: het al dan niet bewust meewerkt aan witwassen kan medeplichtigheid inhouden. Het tijdig documenteren van verdachte transacties, het informeren van de directie, de vertrouwenspersoon of raad van commissarissen, het gebruik maken van de klokkenluidersregeling en het melden van ongebruikelijke transacties bij FIU-Nederland (Financial Intelligence Unit) zijn daarbij essentieel.

     In 'Moresprudentie, omgaan met vermoedens van fraude'(pdf) zijn ook praktijkvoorbeelden te vinden. Bijvoorbeeld over het de angst om een moraalridder te zijn en over de verleiding of druk om zelf over te gaan tot fraude.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): mverch
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets