Gratis toegangLagere productiviteitsgroei mkb

Werkgelegenheid stijgt, toegevoegde warde daalt

productiviteit, groei, mkb, werkgelegenheid, toegevoegde waarde
 
Het afgelopen jaar nam de productiviteit van het mkb met 1,3 procent toe, de laagste groei in vier jaar tijd. De werkgelegenheid in het mkb nam tegelijk flink toe. Dit meldt het CBS op basis van statistisch onderzoek voor het 'Jaarbericht Staat van het MKB' van het Comité voor Ondernemerschap. Hierbij wordt productiviteit uitgedrukt in de toegevoegde waarde per voltijdbaan. In het middenbedrijf kromp de productiviteit met bijna 1 procent. In het kleinbedrijf nam de productiviteit met 3,3 procent toe.

De toegevoegde waarde van het mkb groeide in 2017 met 4,6% tot 227 miljard euro. De sterkste groei van de toegevoegde waarde werd gerealiseerd door het kleinbedrijf (10 tot 50 werkzame personen), ruim zeven procent. De toegevoegde waarde van het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) groeide met ruim 3%. Onder zzp-bedrijven (één werkzame persoon) en microbedrijven (twee tot tien werkzame personen) bedroeg de groei respectievelijk 5,0 en 3,4%.

Meer werk
Vooral de werkgelegenheid in het mkb nam sterker toe, wat sterk samenhangt met de economische groei in Nederland. Met een toename van 108 duizend arbeidsjaren droeg het midden- en kleinbedrijf 84% bij aan de werkgelegenheidsgroei door het bedrijfsleven. In totaal werken er 4,38 miljoen personen het mkb, een groei van 132 duizend.  Binnen het mkb kwam de meeste werkgelegenheid er in 2017 bij in het middenbedrijf. Het aantal werkenden groeide met 45 duizend, gevolgd door het kleinbedrijf met 39 duizend. De toename van de werkgelegenheid was het kleinst in het microbedrijf met 13 duizend. Het aantal zzp’ers nam wel meer toe met 35 duizend werkzame personen.

Het aantal voltijdsbanen in het mkb kwam uit op 3,4 miljoen.

Productiviteitsgroei afgenomen
De productiviteit, uitgedrukt in toegevoegde waarde per voltijdsbaan, groeide in het mkb in 2017 met 1,3%. Dat is de laagste productiviteitsgroei in vier jaar tijd. In het middenbedrijf kromp de productiviteit met bijna één procent. In het kleinbedrijf nam de productiviteit met 3,3% toe, in het grootbedrijf met 2,9%.

Het comité, dat zich richt op het stimuleren van ondernemerschap in Nederland, vraagt aandacht voor het concurrentievermogen van het mkb. 'We moeten productiever en slimmer worden. Dat geldt voor ondernemers en voor het beleid van de overheid', aldus comitévoorzitter Harold Goddijn bij de presentatie van het jaarbericht.

Volgens het rapport gaan de veranderingen erg snel. Vorig jaar werkten er bijvoorbeeld 1,4 miljoen mensen bij bedrijven die in 2010 nog niet bestonden. Maar er is meer vernieuwing nodig. Ook neemt de roep om gekwalificeerd personeel hand over hand toe. Dat vraagt om grootschalige en ingrijpende bijscholing en omscholing. 'Nederland behoort economisch bij de top van de wereld, maar kampioen zijn en kampioen blijven zijn twee verschillende dingen', stelde Goddijn.


Redactie TQL

Illus.(cc): bolt
 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.