Gratis toegangKantoren kunnen in 2040 al energieneutraal zijn

In 'groene' gebouwen nu veel verspilling

energie, verspilling, klimaatneutraal, kantoor, co2, groen
 
De huidige kantoren in Nederland kunnen vijf tot tien jaar eerder dan in 2050 energieneutraal zijn. Dit is de conclusie van e-nolis, een bedrijf op de TU/e Campus in Eindhoven, dat intelligente software voor de gebouwde omgeving ontwikkelt.

Volgens e-nolis directeur Gerard Kool kan inzicht in energieverspilling de kantoorsector zo’n 198 miljoen euro opleveren voor verbetering van kantoorpanden. En Annemarie van Doorn, directeur van De Dutch Green Building Council (DGBC) meent dat versnelling hard nodig is, want de gebouwde omgeving in Nederland is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-emissie. Daarom daagde DGBC de overheid onlangs uit met een concrete doelstelling: maximaal 50 kWh energieverbruik per vierkante meter per jaar als norm voor ieder kantoor. Een besparing van 75% vergeleken met de huidige praktijk.

Inzicht in energieverspilling
Om deze besparing te kunnen halen, is inzicht nodig in de energieverspilling. En dat is wat vaak nog ontbreekt in de vastgoedbranche, stelt e-nolis in het rapport. Het onderzocht daarvoor 4% van alle Nederlandse kantoren (2,8 miljoen m2). Tot 30% van de energie die kantoren afnemen, wordt onbenut de lucht in geblazen. Dat is evenveel als 1,3 miljoen huishoudens jaarlijks verbruiken.

Die verspilling zit voor het grootste deel in onzichtbare zaken, zoals: slechte afstemming van verwarming en koeling of apparaten die 24 uur per dag te veel of zelfs onnodig stroom vragen. 

Een opvallend inzicht is dat juist in 'groene' gebouwen relatief veel energie verspild wordt.


Redactie TQL

Illus.(cc): amsfr
 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2018 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.