Bezig met laden...

     X

     Internetcriminelen hebben het mkb in het vizier

     Phishing en acquisitiefraude

     cybercrime, phishing, acquisitiefraude, internetcriminaliteit, mkb

     Dit jaar hebben internetcriminelen al bij ruim de helft (52 procent) van de kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Phishing en acquisitiefraude zijn hierbij de meest gebruikte methodes. Dat blijkt uit onderzoek van Alert Online*. Terwijl de dreiging stijgt, maken juist steeds minder kleine bedrijven, met één tot negen werknemers, zich zorgen over hun digitale veiligheid. En die onbezorgdheid is onterecht. 

     Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar. Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële en reputatieschade tot gevolg.
      
     Digitale weerbaarheid
     Uit het onderzoek onder 712 kleine bedrijven blijkt echter dat driekwart van de kleine ondernemers niet bezorgd is over de cybercriminelen, 10 procent meer dan de 65 procent die vorig jaar uit het onderzoek rolde.

     Maar de digitale weerbaarheid van het mkb is niet goed op orde. 'Een op de vijf mkb-bedrijven is al slachtoffer geworden van internetcriminaliteit,' aldus Rutger Leukfeldt, lector cybersecurity in het mkb bij De Haagse Hogeschool en senioronderzoeker cybercrime bij het NSCR. 'We zien dat met name kleinere bedrijven minder vaak technische en organisatorische maatregelen treffen. Hierdoor neemt niet alleen de kans toe dat zij slachtoffer worden, maar is ook de impact groot als het mis gaat.'

     Phishing en acquisitiefraude zijn de meest voorkomende vormen van internetcriminaliteit in het bedrijfsleven. Met name kleine bedrijven zijn kwetsbaar hiervoor. Ruim een derde (37%) van de kleine bedrijven kampte met phishingmails, waarbij de ontvanger wordt verleid op een valse link of bijlage te klikken. Eén op de vijf deed dat ook daadwerkelijk. Een kwart (23%) had te maken met acquisitiefraude, ook wel bekend als spookfacturen voor diensten of producten die niet zijn geleverd.

     Opvallend is dat 56 procent van de kleine bedrijven die is geconfronteerd met internetcriminaliteit geen extra beveiligingsmaatregelen heeft getroffen, zoals virussoftware of firewall installeren of updaten, wachtwoorden complexer maken, back-ups maken of het voorval rapporteren.

     Cyberaanval?
     Andere opmerkelijke feiten uit het Alert Online-onderzoek 2018:
     • Over een mogelijke cyberaanval op het werk maken werknemers in het klein-mkb zich het minste zorgen. 44% is daar nooit bezorgd over. Dit geldt voor 33% van de werknemers van grotere mkb-bedrijven.
     • 53% van de werkende Nederlanders geeft aan dat hun werkgevers automatisch back-ups maken van alle bestanden om op terug te vallen indien nodig.
     • 44% van de werkende Nederlanders stuurt weleens werkbestanden vanuit zijn zakelijke mailbox door naar zijn privémailadres.
     Tips cyberveiligheid
     Bedrijven wordt geadviseerd vaak back-ups te maken, updates direct uit te voeren, een firewall of virussoftware te installeren en wachtwoorden complexer te maken. Ook personeel moet goed getraind worden. Stappen om zich beter te beschermen tegen internetcriminelen:
     • Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. Zo beperkt u de schade als bijvoorbeeld door ransomware uw bedrijfsdata gegijzeld wordt.
     • Draai updates direct. Van al uw software en op alle apparaten die werknemers voor het werk gebruiken. Zo voorkomt u dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma's. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen.
     • Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer uzelf en ook uw medewerkers valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op uw computer en bedrijfsnetwerk te installeren.
     • Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Laat uw werknemers onderweg alleen 4G gebruiken of verbinding maken via een beveiligde VPN-verbinding.
     • Maak afspraken en train medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om internetcriminaliteit te voorkomen.
     De minister trekt 1,2 miljoen euro uit voor training en voorlichting over risico's aan het midden- en kleinbedrijf.

     *Alert Online is een campagne van de overheid, het bedrijfsleven en wetenschap.
      

     Redactie TQL

     Illus.(cc): ssoo
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"




     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen



     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets