Bezig met laden...

     X

     Tekort IT'ers lost vanzelf op

     CPB: aanbodzijde past zich aan

     IT, ICT, data, IT'ers, digitale, technologie, aanbod, vraag
      
     In 2014 werd voorzien dat de vraag naar ICT'ers tot 2019 met 18 procent zou toenemen. Het aantal ICT'ers is echter in dezelfde periode gestegen met 28 procent. Dit komt neer op een toename van ruim honderdduizend ICT-banen. De tekorten lijken daardoor uiteindelijk mee te vallen, constateert het CPB in de Risicorapportage Cyberveiligheid voor de economie 2018.

     Tussen 2013 en 2017 nam het aantal ingeschreven ICT-studenten op hbo- of wo-niveau toe met bijna 50 procent, tegen gemiddeld 7% voor alle studies. Dat geldt helemaal voor de toegenomen behoefte aan cybersecurity professionals (CSP). Onderwijsinstellingen hebben daar goed op ingespeeld. Inmiddels zijn er in het hoger onderwijs ongeveer negentien verschillende cyberveiligheidsopleidingen, zowel op master- als bachelorniveau en voltijd en deeltijd, waarvan meer dan de helft opgestart zijn in 2013 of later.

     Aantal vacatures nam flink toe
     Toch neemt de krapte de afgelopen jaren wel toe. Het UWV bijvoorbeeld schat in dat het aantal vacatures voor ICT’ers in de afgelopen twee jaar met bijna een kwart is toegenomen. Er is geen significant verschil tussen de vraag naar ICT’ers op mbo-niveau en die naar ICT’ers op hbo- en wo-niveau. Op de arbeidsmarkt als geheel nam de vraag naar personeel nog sterker toe. Het aantal vacatures steeg met 57 procent.

     Het CPB verwacht dat de huidige tekorten vanzelf verdwijnen en raadt de overheid dan ook niet in te grijpen op de arbeidsmarkt voor IT'ers. Organisaties die zitten te springen op personeel kunnen op twee manieren reageren, door hoger salaris te bieden of door genoegen te nemen met minder kwaliteit. Het salaris van IT'ers stijgt echter niet veel harder dan in andere beroepsgroepen, ook een teken dat het wel meevalt met de krapte.

     Aanbodzijde past zich aan
     Doordat ook de studenten reageren op de vraag door te kiezen voor een studie met bijvoorbeeld een sterke cybersecuritycomponent of door zich na te scholen, past ook de aanbodzijde zich aan. De overheid kan er wel voor zorgen dat de opleidingenmarkt goed blijft functioneren door belemmeringen zoals numeri fixi weg te nemen.

     In Nederland zijn overigens relatief veel ICT-banen, constateert het CPB. Vijf procent van de banen is een ICT-baan, tegen 3,7 procent in de EU.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): itu
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets