Bezig met laden...

     X

     Transitievergoeding naar max 81.000 euro

     Verhoging in 2019 met 2,9%

     transitievergoeding, compensatie, zieke, werknemer, ontslagvergoeding

     De maximum transitievergoeding is vastgesteld op 81.000 euro bruto voor volgend jaar. Het bedrag wordt verhoogd met 2,9 procent, zo meldt de Staatscourant. Als het jaarsalaris hoger is dan 81.000 euro, bedraagt de transitievergoeding maximaal één bruto jaarsalaris.

     Maximum
     De werkgever moet sinds 1 juli 2015 een transitievergoeding betalen als de arbeidsovereenkomst twee jaar of langer heeft geduurd. Ook als de werkgever een tijdelijk contract van twee jaar of langer niet verlengt, gaat dit op.

     In 2017 was de maximale transitievergoeding 77.000 euro bruto. Dit jaar gaat het om 79.000 euro bruto en in 2019 is het maximum 81.000 euro. De hoogte van de transitievergoeding bij ontslag wordt bepaald op basis van twee onderdelen: het maandsalaris en het aantal halve dienstjaren.

     Wet arbeidsmarkt in balans
     De Wet arbeidsmarkt in balans, heeft als doel om het recht en de opbouw van de transitievergoeding aan te passen. Dit zou vanaf 2020 moeten gaan gelden. Dit najaar komt het wetsvoorstel hiervoor. Daarbij krijgen werknemers  vanaf dag één recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding), ook tijdens de proeftijd. Verder wordt de opbouw van de transitievergoeding verlaagd bij lange dienstverbanden. Tot slot komt er een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen vanwege pensionering of ziekte. Dit wordt verder uitgewerkt in aanvullende regelgeving.

     Alle werkgevers (groot en klein) kunnen vanaf 1 april 2020 met terugwerkende kracht compensatie aanvragen bij UWV voor dienstverbanden die vanaf 1 juli 2015 zijn gestopt. Het gaat om dienstverbanden van langdurig arbeidsongeschikte werknemers die de werkgever heeft ontslagen en aan wie een transitievergoeding is betaald.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): skley
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"




     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen



     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets