Bezig met laden...

     X

     Kilometerheffing vrachtauto's wordt norm

     Eurovignet vervalt in 2023

     kilometerheffing, eurovignet, bestelauto, vrachtauto, infrastructuur
      
     Vanaf 2023 moeten EU-landen die vrachtwagens en bestelwagens laten betalen voor het gebruik van hun infrastructuur dat doen via een kilometerheffing. Schone trucks kunnen korting krijgen op de kilometerheffingen.[Kilometerheffing vrachtwagens wordt de norm in EU]Wanneer kilometerheffing wordt ingevoerd, vervalt het jaarlijkse Eurovignet voor vrachtwagens dat in Nederland, Luxemburg, Denemarken en Zweden wordt uitgegeven en andere op tijd gebaseerde heffingen.

     Minder CO2-uitstoot
     Met die voorstellen heeft het Europees Parlement ingestemd. Het parlement vindt ook dat lidstaten fileheffingen moeten kunnen invoeren. Peter van Dalen (ChristenUnie) steunt de aanpak die tot minder CO2-uitstoot moet leiden en milieuvriendelijker vervoersmethoden stimuleert. 'Er moet meer vracht vervoerd worden per spoor en binnenvaart. Tegelijk wordt het gebruik van de weg eerlijker belast', zegt hij. Dat is volgens het principe dat de vervuiler betaalt.

     Kilometerheffing Nederland
     De Tweede Kamer spoorde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in maart aan meer tempo te maken bij de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens in Nederland. Het kabinet verwacht dat de kilometerheffing in 2023 realiteit zal zijn. In het regeerakkoord is afgesproken het zo spoedig mogelijk in te voeren. Volgens Van Nieuwenhuizen heeft ervaring hiermee in het buitenland geleerd dat het minstens vijf jaar duurt voor het helemaal rond is. Het overhaast en onzorgvuldig invoeren van de heffing zou tot grote risico’s kunnen leiden.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): vindes
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets